Klic na pomoč

VIDEO: Objavili posnetek plemena, ki še ni imelo stika s civilizacijo

S.R.
23. 7. 2019, 17.38
Posodobljeno: 23. 7. 2019, 17.57
Deli članek:

Organizacija želi s posnetkom plemena Awa, ki še nikoli ni bilo v stiku s sodobnim človekom, opozoriti na razsežnost krčenja amazonskega gozda.

Midia India/YouTube
Pripadnik plemena Awa.

Skupina Midia India, ki jo sestavljajo filmarji iz vrst avtohtonega prebivalstva v Amazoniji, je vidoeposnetek plemena Awa, ki živi globoko v deževnem gozdu v brazilski zvezni državi Maranhão in ki še nikoli ni prišlo v stik s sodobnim človekom, objavila v dokaz, da pleme dejansko obstaja in da ne gre zgolj za govorice. Njihov življenjski prostor se namreč hitro krči, zlasti odkar je na predsedniški stolček sedel Jair Bolsonaro. Posledično je njihov obstoj vse bolj ogrožen. Na območju je tudi vse bolj pogosta nezakonita sečnja, prav tako se veča število preprodajalev drog in rudnikov. 

Kratek posnetek pripadnika plemena Awa, ki bo sicer del prihajajočega dokumentarnega filma, je posnel pripadnik sosednjega avtohtonega plemena Guajajara. To pleme, ki je že dlje časa v stiku s civilizacijo, si prizadeva zaščititi še zadnje koščke zemlje, kjer živi ljudstvo Awa. S posnetka je razvidno, kako pripadnik tega plemena pobere mačeto, jo povoha, nato pa zazna, da ga nekdo opazuje, in pobegne v džunglo. Z lokom in puščicami mu v goščavo sledi soplemenjak. 

Klic na pomoč

Pripadniki plemena Guajajara, ki jih kličejo tudi »varuhi,« po deževnem pragozdu redno patruljirajo in nadzirajo, če se kje izvajajo nezakonite dejavnosti. Na pripadnike plemena Awa so tokrat naleteli med lovom v bližini svoje vasice. »Upamo, da bo imel ta posnetek pozitiven učinek ter da bo sprožil mednarodni odziv s poudarkom na zaščiti ljudi, gozda, naroda, zemlje in zgodbe. Ne smemo snemati, a se hkrati zavedamo pomena uporabe tega posnetka plemena Awa, saj jih bodo, če ga ne bi pokazali svetu, pobili gozdarji. Treba je pokazati, da obstajajo in da je ogroženo njihovo življenje. S tem posnetkom kličemo na pomoč, da bodo oblasti zaščitile življenja naših sorodnikov, ki ne želijo stika s civilizacijo,« so povedali pri skupini Midia India. 

Pri neprofitni organizaciji Survival International so pleme Awa označili za najbolj ogroženo pleme na svetu. Odkar je leta 2018 vajeti države v svoje roke vzel Bolsonaro, je brazilska vlada okoljsko zakonodajo občutno omilila. Danes v Amazoniji povprečno vsako minuto posekajo območje v velikosti nogometnega igrišča. Hkrati je Bolsonaro Nacionalni fundaciji za Indijance (Funai) odvzel prvice do nadzora nad razmejitvijo in jih predal v roke Ministrstva za kmetijstvo.