Zmaga

Boris Johnson bo novi britanski premier

B.K./STA
23. 7. 2019, 13.58
Posodobljeno: 23. 7. 2019, 14.24
Deli članek:

Nekdanji župan Londona Boris Johnson je novi vodja britanskih konservativcev, ki bo v sredo postal tudi novi britanski premier. Takoj po izvolitvi je pred člani stranke obljubil, da bo državi dal nove energije in 31. oktobra izvedel brexit.

Profimedia
Boris Johnson

Na glasovanju članov konservativne stranke je Johnson dobil 92.153 glasov, njegov protikandidat, zunanji minister Jeremy Hunt pa 46.656. Volitev se je udeležilo okoli 87 odstotkov članov britanske vladajoče stranke.

Johnson bo na čelu vlade in stranke nasledil Thereso May, ki je junija, potem ko je parlament trikrat zavrnil njen ločitveni dogovor z Brusljem, odstopila. Prav njej in protikandidatu Huntu, ki ga je označil za "vir odličnih idej", se je Johnson po izvolitvi najprej zahvalil.

Johnson je v tvitu po izvolitvi zapisal, da je sedaj kampanje konec in čas, da začne z delom: združitvijo razklane stranke in naroda, zaključkom brexita in borbo proti vodji laburistov Jeremyju Corbynu.

Boris Johnson, ki je bil eden glavnih zagovornikov brexita, je v kampanji vztrajal, da bo 31. oktobra brexit izvedel z dogovorom z EU ali brez njega.

Novi šef konservativcev bo predvidoma že v sredo, ko bo Mayeva kraljici Elizabeti II. tudi uradno predala odstopno izjavo, prevzel vodenje vlade.