Goljufija

Trem družbam ni plačal niti centa, podjetniku sedaj grozi zapor

B.K.
23. 7. 2019, 12.42
Posodobljeno: 23. 7. 2019, 12.43
Deli članek:

Koprski kriminalisti so kazensko ovadili 32-letnega madžarskega državljana s stalnim prebivališčem v Italiji, ki je direkotr in večinski lastnik družbe, registrirane v Sloveniji, ki se ukvarja z lesno predelavo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Madžar naj bi oškodoval tri druge slovenske družbe iz Postojne, Sežane in Kopra. Te so prijave policiji podali lani, oškodovane pa naj bi bile v letih 2017 in 2018.

V kriminalistični preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je osumljeni v letih 2017 in 2018 sklenil več poslov z oškodovanimi družbami. Leta 2017 je pri družbi iz Postojne naročil dobave in prevoze lesa, v letih 2017 in 2018 je od družbe v Sežani najemal zemljišče z namenom izdelave sekancev, leta 2018 pa je pri družbi iz Kopra naročil organizacijo postopka uvoza in carinjenja blaga, pripeljanega iz Belorusije v Italijo.

Vse tri družbe so svoje poslovne obveznosti izpolnile in za to izdale račune, družba osumljenega pa jim za to ni plačala. 32-letni Madžar je predstavnike oškodovanih slovenskih družb dalj časa zavajal, obljubljal in zagotavljal, da bo izpolnil obveznosti ter poravnal neplačane račune. To naj bi storil s prihodki iz novih poslov. Po več mesecev trajajočem izgovarjanju in izmikanju pa je prekinil vso komunikacijo z oškodovanimi družbami in njihovimi predstavniki. Družbo iz Sežane je tako oškodoval za približno 276.000 evrov, družbo iz Postojne za približno 74.000 evrov, družbo iz Kopra pa za približno 2.000 evrov.

Po mnenju kriminalistov je osumljeni ves čas vedel, da obveznosti ne bo poravnal. Njegova družva namreč ni imela potrebnih sredstev.

Kriminalisti so predkazenski postopek zaključili in zoper osumljenega in njegovo družbo podali dve kazenski ovadbi na Okrožno državno tožilstvo v Kopru. Madžaru iz naslova ene ovadbe grozi do 5 let zapora, iz naslova druge pa do 10 let.