Brez dostopa do sodnika

Imigracijskim uradnikom v ZDA večja pooblastila za lažji izgon migrantov

A.S./STA
23. 7. 2019, 07.24
Posodobljeno: 23. 7. 2019, 07.27
Deli članek:

Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je imigracijskim uradnikom podelila večja pooblastila za lažji izgon migrantov iz države tudi brez tega, da bi jim omogočili dostop do sodnika. Po novem lahko po hitrem postopku izženejo vsakogar, ki je v ZDA brez dokumentov manj kot dve leti in ne le tiste, ki jih ujamejo nemudoma ob nezakonitem prestopu meje.

Reuters
ZDA nimajo prostora za vse, ki jih ujamejo pri prestopu meje mimo uradnega prehoda in večino morajo do sodne odločitve o prošnji za azil izpustiti na prostost.

Vršilec dolžnosti ministra za domovinsko varnost ZDA Kevin McAleenan je dejal, da bodo s tem sprostili postelje v centrih za pridržanje in olajšali breme zaostankov na imigracijskih sodiščih, ki so narasli na 900.000.

ZDA nimajo prostora za vse, ki jih ujamejo pri prestopu meje mimo uradnega prehoda in večino morajo do sodne odločitve o prošnji za azil izpustiti na prostost. Trumpova vlada je sedaj svojim uradnikom dala bolj proste roke, da jih namesto tega izženejo iz ZDA.

Seveda je nemudoma sledila napoved tožbe s strani Ameriške zveze državljanskih svoboščin (ACLU), ki Trumpovo vlado dokaj uspešno toži tudi glede vseh drugih ukrepov v zvezi s priseljenci.