Svet

VIDEO: Slaboumnež na alpskem pašniku, plačal pa bi zopet kmet

S.R.
22. 7. 2019, 20.05
Posodobljeno: 22. 7. 2019, 20.33
Deli članek:

S psom je provociral vznemirjene krave. Posledic se ni zavedal.

Facebook/Carmen Brenner
Tokrat se na srečo ni končalo tragično.

Kot smo poročali že pred meseci, je bil nek tirolski kmet februarja letos nepravnomočno obsojen na plačilo 490.000 evrov kazni. Kaj je zagrešil? On neposredno nič, si je pa pred petimi leti rogove s človeško krvjo umazala ena njegovih krav. Ta je na neograjenem alpskem pašniku v avstrijski dolini Pinnistal napadla in ubila nemško pohodnico.

Svojci žrtve so proti kmetu nato sprožili civilno tožbo, pri čemer je okrožno sodišče stopilo na njihovo stran, v obrazložitvi sodbe pa zapisalo, da bi moral kmet poskrbeti za ograjo okoli pašnika. Avstrijski kmetje in drugi deležniki so skočili v zrak. »Sodba je kmete izredno prestrašila in mednje vnesla veliko negotovosti. Sprašujejo me, ali naj krave še vedno gonijo na pašnike ali naj gorske pašnike raje povsem zaprejo,« je takrat pojasnil predsednik tirolske kmetijske zbornice Josef Hechenberger.

Kmet se je na sodbo sicer pritožil, a to niti ni jedro današnje zgodbe. Ključen podatek v primeru tirolskega kmeta in njegove krave je ta, da je nemška pohodnica naokoli postopala s psom, ki je usodno dramo tudi zakuhal. Po tem smrtonosnem napadu krave in posledično odmevni tožbi avstrijski kmetje upravičeno pričakujejo, da je pohodnikom jasno, da s kravami na visokogorskih pašnikih ni šale ter da morajo svoje pse držati na povodcu in daleč od čred.

V petek zvečer je eden teh zopet dokazal, da se ljudje nevarnosti ne zavedajo. Na pašniku v bližini tirolske vasice Axamer Lizum je s svojim kužkom izzival vidno razdraženo kravo. »Popolna provokacija,« je zapisala uporabnica, ki je videoposnetek objavila na facebooku. Dodala je, da so moškemu dejali, naj psa ne vodi blizu krav, saj da so bile že pred tem vznemirjene in prestrašene, sami pa so se jim morali na široko izogniti. Kljub temu se jim je približal, v primeru tragedije pa bi zopet plačal kmet.