Paranoja

Turčija zagrozila z vojaškim posredovanjem proti sirskim Kurdom

B.K.
22. 7. 2019, 14.16
Posodobljeno: 22. 7. 2019, 14.19
Deli članek:

Turčija je zagrozila z operacijo porti sirskim Kurdom, če jih ZDA ne bodo prepričale, naj se umaknejo iz sirsko-turške meje.

Reuters
Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je odposlanca Združenih držav Amerike za Sirijo Jamesa Jeffreya pozval, naj ZDA med Turčijo in sirskimi Kurdi, na sirskem ozemlju vzpostavijo pas na katerega pripadniki kurdskih sil ne bodo imeli vstopa.

"Če ne bo vzpostavljena varna cona, če se nevarnost, ki izvira iz tega območja nadaljuje in če teroristi ne bodo umaknjeni, bomo začeli z [vojaško] operacijo," je Cavusoglu dejal za turško televizijo TGRT. "Če se bo nevarnost nadaljevala, so naši vojaki pripravljeni, začeli bomo z operacijo, to ima za nas pomen nacionalne varnosti," je še dejal.

Turčija tako od Združenih držav Amerike zahteva, da Kurde odstranijo iz njihove zgodovinske regije na severu Sirije, kjer živijo že stoletja. ZDA so sirskim Kurdom in njihovim zaveznikom zagotovile zračno podporo pri osvobajanju ozemelj, ki jih je pred leti zavzela Islamska država.

liveuamap.com
Stanje v Siriji julija 2019. Rdeča: Sirska vojska, rumena: Kurdi in zavezniki, modra: Izrael, zelena: Turčija in sirski uporniki.

Turška vojska je sicer že januarja lani vkorakala na skrajni severozahod Sirije v regijo Afrin, ki je prav tako zgodovinsko poseljena s kurdskim prebivalstvom. Regija je od takrat pod turško okupacijo, Kurdi pa opozarjajo, da je turška država v času opkupacije spremenila etnično sestavo tamkajšnjega prebivalstva.

Čeprav se ZDA na kurdske milice zanašajo pri boju proti Islamski državi pa so geopolitični interesi velesile večkrat na nasprotni strani kot interesi Kurdov po avtonomiji. Jeffrey je tako denimo dejal, da obstaja načelno strinjanje o varni coni, nekaj kar kurdska politično in vojaško krilo najbrž ne bo zlahka sprejelo.