Neodziven

Hrvaški vojni letali prestregli izraelsko letalo

B.K.
22. 7. 2019, 10.25
Posodobljeno: 22. 7. 2019, 10.47
Deli članek:

V petek sta se v nebo nad Hrvaško dvignili dve vojaški letali in prestregli neodzivno letalo, ki je iz smeri Bosne in Hercegovine letelo v smeri Italije. Kasneje se je izkazalo, da je šlo za zasebno izraelsko letalo.

Profimedia
Lovec MiG-21 hrvaškega vojnega letalstva.

Zasebno izraelsko letalo je iz smeri BiH vstopilo v hrvaški zračni prostor, kjer pa se ni odzivalo na poskuse hrvaškega zračnega nadzora po vzpostavitvi komunikacije. Zračna kontrola tako ni mogla potrditi identitete letala in je v skladu z ukazi Natovega poveljniškega centra CAOC v Španiji aktivirala dva lovca, da sta prestregla neodzivno letalo, je poročal hrvaški portal Poslovni Dnevni

"Dežurni bojni dvojec Hrvaškega vojnega letalstva je bil poslan za zaščito in nadzor zračnega prostora Republike Hrvaške, in je uspešno prestregel letalo," so v izjavi sporočile hrvaške oblasti.

Lovca sta letalo, za katerega se je izkazalo da gre za izraelsko zasebno, poslovno letalo, prestregla pred mejo z italijanskim zračnim prostorom, uspela vzpostaviti povezavo in ga pospremila do meje. Nato sta pristala na letališču v Pulju, od koder sta se kasneje vrnila v Zagreb.