Komandosi na delu

VIDEO: Tako so iranski specialci zavzeli britanski tanker

S.R.
20. 7. 2019, 20.13
Posodobljeno: 21. 7. 2019, 07.43
Deli članek:

Iranci so včeraj objavili videoposnetek zavzetja britanksega tankerja Stena Impero.

YouTube
Iranski komandosi v balaklavah.

Z videoposnetka, ki ga je včeraj objavila iranska tiskovna agencija Tasnim, je razvidno, kako so se v petek s helikopterja na britanski tanker Stena Impero na odprtem morju spustili pripadniki iranske revolucionarne garde. Tega so nato pospremili v pristanišče Bandar Abbas, kjer ga preiskujejo, ker naj bi trčil v iransko ribiško ladjo, nato pa naj se ne bi odzival na klice na pomoč. 

Po poročanju britanskih medijev ladja, ki naj ne bi prevažala nobenega tovora, za zdaj ostaja v iranskih rokah. Člani posadke, med njimi je 18 Indijcev, trije Rusi, Latvijec in Filipinec, naj bi bili na varnem in naj ne bi bili poškodovani, v času preiskave pa morajo ostati na ladji. Lastniki tankerja, švedsko podjetje Stena Bulk, trdijo, da je ladja "v celoti spoštovala vsa pravila" navigacije in mednarodne plovbe.

London opozoril Iran, da je na nevarni poti

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je včeraj opozoril Iran, da se podaja na "nevarno pot nezakonitega in destabilizirajočega vedenja". K izpustitvi britanskega tankerja sta Teheran danes pozvali tudi Nemčija in Francija, enako tudi države zajetih mornarjev, poroča STA. Iran pa ponavlja, da so njihova dejanja v skladu z mednarodnim pomorskim pravom. 

"Za razliko od piratstva v Gibraltarski ožini so naša dejanja v Perzijskem zalivu v skladu z mednarodnimi pomorskimi pravili," je po poročanju STA včeraj tvitnil iranski zunanji minister Džavad Zarif. "Kot sem povedal v New Yorku, je Iran tisti, ki si prizadeva za varnost Perzijskega zaliva in Hormuške ožine. Velika Britanija mora nehati biti orodje v rokah ekonomskega terorizma ZDA," je dodal.

"Včerajšnje dogajanje v Zalivu pošilja zaskrbljujoče sporočilo, da se Iran morda odloča za nevarno pot nezakonitega in destabilizirajočega vedenja po zakonitem zasegu nafte, namenjene v Sirijo," je pa je danes tvitnil britanski zunanji minister Hunt. "Naš odziv bo premišljen, a odločen. Poskušamo najti način, kako rešiti vprašanje Grace 1, vsekakor pa bomo zagotovili varnost našega pomorskega prometa," je dodal. Grace 1 je iranski tanker, ki so ga v začetku meseca zasegli Britanci pri Gibraltarju, ker naj bi kršil sankcije proti Siriji. Po današnjih navedbah Hunta bodo lahko Grace 1 izpustili, če bo Teheran dokazal, da tovor ne bo šel v Sirijo. 

Hunt je danes govoril z vodjo iranske diplomacije Zarifom. Kot je zapisal na Twitterju, je na pogovoru izrazil "izjemno razočaranje, ker je Iran pred tednom dni zagotavljal, da bi rad rešil nastalo situacijo, nato pa je ravnal ravno nasprotno". Vlada je britanskim ladjam svetovala, naj se nekaj časa izogibajo Hormuški ožini. To je ena od najpomembnejših svetovnih pomorskih poti, saj skozi njo potuje skoraj tretjina vse svetovne nafte.