Letele so steklenice

FOTO: Desettisoč Nemcev protestiralo proti desničarskemu ekstremizmu

S.R./STA
20. 7. 2019, 18.53
Posodobljeno: 20. 7. 2019, 19.01
Deli članek:

V nemškem mestu Kassel se je danes zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so protestirali proti desničarskemu ekstremizmu. S tem so odgovorili na protest desničarjev, ki je pritegnil le okoli 120 udeležencev.

Reuters
Protesti v Halleju.

Kassel se je v središču pozornosti znašel po umoru vodje mestne uprave Walterja Lübckeja. Protestniki so se danes zbrali na treh različnih demonstracijah, ki so bile vse napovedane proti načrtovanemu shodu desničarjev. Tega so skušali nasprotniki v minulem tednu neuspešno preprečiti tudi z odločbo sodišča. Policija je sicer pričakovala do 500 desničarjev, a se jih je zbralo le okoli 120. 

Potem ko so po spletu zaokrožili pozivi k nasilju, so se policisti pripravili na večjo operacijo. Območje, kjer so se zbrali desničarski protestniki, so skoraj povsem ogradili. Vseeno so se eni in drugi protestniki znašli na razdalji le nekaj metrov. Letele so steklenice, prišlo je do prerivanja s policisti. Ti so aretirali 31 oseb. 

Reuters
Zbralo se je le okoli 120 desničarjev.

Umoril ga je skrajnež

65-letnega Lübckeja so našli mrtvega 3. junija ponoči na terasi njegovega doma v kraju Wolfhagen blizu Kassla v nemški zvezni deželi Hessen. Z ročno pištolo je bil od blizu ustreljen v glavo. Šlo je za člana Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel, ki je tudi podpiral migrantsko politiko Merklove. Umor naj bi bil povezan s skrajno desnico. 

Desničarji so danes protestirali zaradi nepoštene obravnave in zlorabljanja umora za njihovo obtoževanje brez dokazov. 

Reuters
Protesti v Halleju.

Ministrica za pravosodje Christine Lambrecht iz vrst socialdemokratov je shod desničarjev obsodila: "Odvratno in hinavsko je, da tisti, ki spodbujajo sovraštvo, hodijo skozi Kassel le nekaj tednov po tem nedoumljivem zločinu." Ministrski predsednik Hessna Volker Bouffier (CDU) pa je ob 75. obletnici neuspelega poskusa atentata na Adolfa Hitlerja poudaril, da "politično motivirani" umor Lübckeja kaže, kako sta "pogum civilistov in boj proti sovraštvu in divjanju pomembna tako danes kot v preteklosti".

Reuters
Zbralo se je le okoli 120 desničarjev.

Protesti tudi v Halleju 

Protesti proti desničarskemu ekstremizmu so se danes odvili tudi v drugem nemškem mestu, in sicer v Halleju nedaleč od Leipziga v zvezni deželi Saška-Anhalt. Tam je bil namreč načrtovan shod skrajne skupine Gibanje identitete, ki pa se na koncu ni zgodil, saj so ga oblasti prepovedale iz varnostnih razlogov. 

Gibanje identitete ima v Halleju prostore, ki veljajo za njegovo nemško centralo. Pred temi prostori je danes prišlo do protestov, vendar je situacija večinoma ostala mirna. Po nekaterih informacijah naj bi v Halle dopoldne prišlo okoli 250 pripadnikov gibanja. 

V znak nestrinjanja z gibanjem se je zbralo okoli 3000 ljudi. V mestu so pripravili tudi dogodek s kulturnim programom in informacijskimi stojnicami, na katerem so sporočali, da so vse vrste ekstremizma nesprejemljive.

Reuters
Protesti v Halleju.