Nudizem in mladi

Katarina in Dušan v hrvaškem kampu, kjer gostje večino časa preživijo goli, tudi ko igrajo igre z žogami ali kolesarijo

S.R./STA
20. 7. 2019, 10.02
Posodobljeno: 20. 7. 2019, 10.36
Deli članek:

Lahko Hrvaška znova obudi zlata leta nudističnega turizma?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Hrvaška jadranska obala je dolgo veljala za priljubljeno turistično destinacijo za turiste, ki so želeli na dopustu odvreči vsa oblačila, vendar so v zadnjih letih zaprli kar nekaj nudističnih kampov, saj nudizem med mladimi ni priljubljen. Francoska tiskovna agencija AFP je zato preverila, ali lahko Hrvaška obudi zlata leta nudističnega turizma.

Odpravili so se v nudistični kamp Koversada, največji nudistični kamp na Hrvaškem, ki je priljubljen tudi med slovenskimi turisti. Dušan in Katarina, zakonca iz Slovenije, tam dopust preživljata že skoraj 50 let. "Vsi se počutijo bolj svobodni," je dejala Katarina, ko je sedela pred prikolico na istoimenskem majhnem otoku v Jadranskem morju.

Mladih ne zanima

Nenad Škuflić, ki upravlja kamp iz skupine Adris Group, opaža, da nudizem med mladimi ni več priljubljen, večina njihovih obiskovalcev pa je starejših od 40 let. V kampu, ki je velik približno 100 hektarjev, gostje večino časa preživijo goli, tudi ko igrajo igre z žogami ali kolesarijo. Pogoj je le, da se oblečejo pred prihodom v restavracijo ali trgovino.

Poleti imajo v kampu vsak dan približno 5000 gostov, kar pa je precej manj kot v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so imeli poleti tudi do 15.000 obiskovalcev vsak dan. 

Nudizem z dolgo brado

Kamp Koversada je svoja vrata odprl leta 1961, začetki nudizma pa na Hrvaškem segajo že v 30. leta prejšnjega stoletja na otok Rab. Tja so se radi odpravili predvsem Avstrijci in Nemci. 

Pred več kot 30 leti je imela Hrvaška 34 nudističnih kampov, danes jih ima le še devet. Vzrokov za upad je več, med drugim vojna na Balkanu, več nudističnih kampov v Italiji in Španiji, pa tudi manj zanimanja med mladimi za tovrstno preživljanje dopusta. 

Strokovnjaki menijo, da bi Hrvaška lahko obudila zlata leta nudističnega turizma, vendar ne s privabljanjem množic, temveč z osredotočanjem na petične goste, ki si želijo butičnega turizma. Tako je kamp Valalta, prav tako v Istri, vložil veliko sredstev v prenovo namestitvene ponudbe, plaž in ponudbe za otroke, zaradi česar nimajo težav z upadom gostov. 

Hrvaško, ki ima 4,2 milijona prebivalcev, letno obišče skoraj 19 milijonov turistov. Po ocenah jih je približno 300.000 nudistov.