Slabšanje odnosov

Pred japonsko ambasado v plamenih izbruhnil južnokorejski moški

B.K.
19. 7. 2019, 08.21
Posodobljeno: 19. 7. 2019, 08.40
Deli članek:

Ali je samozažig posledica vedno slabših odnosov med državama zaenkrat še ni znano.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Starejši moški južnokorejskega porekla se je zažgal v avtomobilu pred japonsko ambasado v južnokorejski prestolnici Seul, poroča tiskovna agencija Bloomberg. Tragedija prihaja med zaostrovanjem trgovniskih nesoglasij med državama.

Moški, star nekaj čez 70 let, je ognjene zublje preživel, a ne more komunicirati, so sporočili policisti. Mediji poročajo, da naj ne bi bil pri zavesti.

Motiv za samozažig zaenkrat še ni znan, a je šlo za naklepno dejanje, saj je policija v njegovem avtomobilu našla sledove vnetljivih snovi. Preiskava še vedno poteka, policisti analizirajo posnetke varnostnih kamer in zaslišujejo uradnike na ambasadi.

Dolga zgodovina sovražnosti

Južna Koreja in Japonska, obe tesni ameriški zaveznici, imata sicer dolgo zgodovino sovražnosti, ki izvira iz prve polovice preteklega stoletja, ko je Japonska kot kolonialna sila vladala na Korejskem polotoku. Že desetletja zato v Južni Koreji potekajo redni proti-japonski protesti, ki od časa do časa iz miroljubnih demonstracij prerastejo v nasilje. Pred dvemi leti je tako življenje denimo izgubil južnokorejski budistični menih, ki se je prav tako samozažgal v odgovor na odločitev južnokorejske vlade, da preneha z zahtevami do japonske vlade, naj ta prizna prisilno prostitucijo, v katero so med kolonialno okupacijo bile prisiljene številne južnokorejske ženske.

Nedavno je sicer japonska vlada sprejela odločitev, da omeji izvoz nekaterih specializiranih kemikalij, nujno potrebnih za proizvodnjo polprevodnikov in pametnih telefonov, v Južno Korejo. Seul trdi, da so sankcije odgovor na zahtevo, da Japonska plača odškodnine družinam delavcev, prisiljenih v neplačano delo med okupacijo Korejskega polotoka. Tokijo obtožbe zanika.