Prvič spregovoril

FOTO: 20-letni množični morilec s podplutbami in obližem

J.P.
18. 7. 2019, 09.46
Posodobljeno: 18. 7. 2019, 09.55
Deli članek:

Do nedavnega so v njegovem imenu govorili odvetniki, včeraj pa je le spregovoril.

Profimedia
Nikolas Cruz je na sodišče prišel z dvema črnima očesoma in obližem na nosu.

Nikolas Cruz se je včeraj pojavil na floridskem sodišču. Strelec, ki je lani na valentinovo v srednji šoli v Parklandu pokončal 14 učencev in tri zaposlene, je očitno od zadnjega obiska sodišča utrpel nekaj poškodb. Pod obema očesoma je imel podplutbi, na nosi obliž. 20-letniku bodo sodili 20. januarja 2020.

Profimedia
Odpovedal se je pravici, da se pojavi na prihodnjih zaslišanjih.

Prvič, da je govoril

Včeraj je bilo prvič, da je spregovoril po prisego – v preteklosti so v njegovem imenu govorili njegovi odvetniki. Odpovedal se je pravici, da se pojavi na prihodnjih zaslišanjih, čeprav se zaveda, da se bo moral pojaviti na pomembnejših. Ko ga je sodnica Elizabeth Scherer povprašala, če razume, da se odpoveduje eni od svojih pravic, je odgovoril z "da". Za vsak slučaj je zahtevala še, da potrdi, da je dovolj razsoden za tako odločitev – "Povsem razumem, kaj mi govorite," ji je dejal.

Zaslišanju je prisostvoval tudi njegov brat Zachary. Ta ima na obrazu dve novi tetovaži: simbol za mir in zlomljeno srce.

Profimedia
Nikolasov brat Zachary z dvema novim tetovažama

Potrebujejo več časa

Obtoženčeva obramba si prizadeva, da bi sojenje prestavili na poznejši datum, saj da svojega dela ne more opraviti v tako skopo odmerjenem času. Cruz bi sicer bil pripravljen priznati krivdo za 17 točk obtožnice, ki ga bremeni umora, če bi mu sodišče zagotovilo doživljenjsko zaporno kazen. Tožilstvo si po drugi strani želi sojenja, da bi njegovo usodo zapečatila porota.

Naslednje zaslišanje bo 3. septembra.

Pokončal 17 ljudi

Cruz je oborožen s polavtomatsko jurišno puško AR-15 in veliko količino streliva vstopil v svojo nekdanjo šolo. Tam je najprej sprožil požarni alarm, da bi dijake spravil iz razredov, nato pa nanje pričel streljati.