Negativen vpliv na mentalno zdravje

Instagram ponekod že skriva všečke: Kaj bo z denarnicami influencerjev?

A.S.
18. 7. 2019, 08.55
Posodobljeno: 18. 7. 2019, 08.55
Deli članek:

V nekaterih državah po svetu število všečkov na posamezni objavi ni več vidno. Poskusna doba se je začela danes, s tem pa naj bi omejili pritisk (ne)priljubljenosti, ki ga števke pod fotografijo povzročajo pri mladih.

Instagram
Kako bo to vplivalo na denarnice influencerjev?

Uporabniki instagrama bodo še vedno lahko videli število všečkov na svoji fotografiji, medtem ko bo na profilih drugih uporabnikov to skrito. Poskusno dobo so maja odredili v Kanadi, trenutno pa bodo všečki za določen čas skriti na Novi Zelandiji, na Irskem, v Italiji, na Japonskem in v Braziliji. S tem želijo spodbuditi uporabnike, da se manj obremenjujejo s števkami in delijo stvari, ki so jim všeč, piše BBC. Število všečkov je namreč merilo popularnosti na instagramu, kar ustvarja dodaten pritisk pri mladih ljudeh. Občutek zadovoljstva je ob večjem številu všečkov zgolj začasen, številne študije so namreč pokazale, da družbena omrežja negativno vplivajo na mentalno zdravjeNesamozavest, družbena izoliranost, občutek neuspeha so zgolj nekatere od posledic, ki so prišle skupaj z vzponom instagrama in facebooka. 

Četudi začasen ukrep, ta najverjetneje ne bo pozitivno vplival na denarnice influencerjev. Število všečkov namreč določa tudi višino zneska, ki so ga podjetja pripravljena odšteti za promocijo svojih izdelkov ali storitev.

Zaenkrat ni znano, ali bo testnega obdobja v prihodnosti deležna tudi Slovenija.