V začetku meseca je kitajska geološka ladja Haiyang Dizhi 8 priplula v vode, le 200 navtičnih milj oddaljene od vietnamske obale. Plovilo se je premikalo v cik-cak vzorcu, kar namiguje, da je iskalo nahajališča nafte in zemeljskega plina. Ladjo so spremljali štirje čolni kitajske obalne straže.

Vietnam je na kitajsko dejanje odgovoril z aktivacijo vsaj dveh policijskih ladij, poroča časnik Financial Times. Kitajska flota naj bi se sicer skušala preriniti mimo vietnamskih plovil, kar bi lahko sčasoma vodilo v nenameren trk in nevarno zaostritev situacije, opozarjajo v ameriški organizaciji Asia Maritime Transparency Initiative.

Kitajska zahteva popoln nadzor nad vsemi vodami znotraj tako imenovane devet-točkovne črte, ki vsebuje večino Južnokitajskega morja in je postavljena nevarno blizu obalam njenih sosed. V ta namen je Kitajska oborožila več manjših otočkov v tem morju. Vietnam na kitajske pretenzije ne pristaja.

Državi sta sicer že dlje časa v zapletenih odnosih. V Vietnamu vlada tradicionalna antipatija do severne sosede, ki pa jo blaži dejstvo, da je Kitajska še vedno največja trgovinska partnerica Vietnama.