Rasistični komentarji

Predstavniški dom ameriškega kongresa: Trump je rasist

A.S./STA
17. 7. 2019, 07.32
Posodobljeno: 17. 7. 2019, 07.37
Deli članek:

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek zvečer z 240 glasovi proti 187 sprejel resolucijo, v kateri obsoja tvite predsednika ZDA Donalda Trumpa proti štirim progresivnim članicam kongresa. Označil jih je za rasizem. V zgodovini ZDA se kaj takšnega še ni zgodilo, Trump pa je tvitnil le, da so se demokratom pridružili le štirje republikanci.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump je jeseni ZDA enostransko in nezakonito izvzel iz jedrskega dogovora in s sankcijami znova pritisnil na Iran.

Trump je konec tedna progresivne demokratske kongresnice, ki se ne strinjajo z njegovo politiko, poslal domov v države, iz katerih so prišle, čeprav so vse razen ene, na katere je usmeril svojo ost, rojene v ZDA. Nato je še tvital, da se mu morajo opravičiti, da podpirajo terorizem, da nasprotujejo Izraelu in sovražijo ZDA.

V resoluciji so Trumpa obsodili zaradi "rasističnih komentarjev, ki so legitimirali in povečali strah in sovraštvo do novih Američanov in ljudi," ki niso belci oziroma evropskega izvora. Obsodili so ga tudi, ker imigrante in prosilce za azil označuje za "napadalce".

Resolucija predstavniškega doma kongresa nima praktičnih posledic za predsednika, ki si je s tem le utrdil podporo svoje volilne baze. Republikanci, ki so dan prej morda kritizirali predsednika, so se mu pred glasovanjem postavili v bran in trdili, da ni rasist, kar je tvitnil tudi sam. "Nimam nobene rasistične kosti v svojem telesu," je tvitnil.


Newyorška demokratska kongresnica Alexandria Ocasio Cortez, ki je ena od tistih, ki jih je Trump pošiljal domov, mu je odgovorila, da ima prav. "Res nimaš rasistične kosti v svojem telesu. Imaš rasistično pamet v glavi in rasistično srce v prsih," je tvitnila Newyorčanka s poreklom iz Portorika.

Kongresnik iz Georgie, ki je komaj preživel demonstracije za enakopravnost temnopoltih leta 1965 v Alabami, John Lewis je pred glasovanjem o resoluciji dejal, da pozna rasizem in to kar je naredil Trump je rasizem, čeprav kaj takšnega na najvišjih ravneh ameriške vlade ne bi smelo biti.

Trump je po po potrditvi resolucije tvitnil le, da je odlično, da so le štirje republikanci glasovali za resolucijo. "Kakšen imeniten dan," je na obsodbo rasističnih izjav odgovoril Trump.

Demokrati imajo večino v 435-članskem predstavniškem domu, ne pa tudi v senatu, kjer ni pričakovati, da bi se odločili za obravnavo tovrstne resolucije.