Ursula von der Leyen

Nova predsednica Evropske komisije želi iz Evrope narediti "podnebju prijazno celino"

G.G./STA
16. 7. 2019, 21.38
Posodobljeno: 16. 7. 2019, 21.52
Deli članek:

Nemška krščanska demokratka Ursula von der Leyen, ki so jo evroposlanci s tesno večino izvolili za novo predsednico Evropske komisije, je izrazila zadovoljstvo, da ji je v manj kot dveh tednih uspelo dobiti proevropsko večino v parlamentu.

Reuters
Na vprašanje, zakaj si je želela to službo, je odgovorila, da zato, ker je rojena Evropejka

"V demokraciji je večina večina," je odgovorila na pripombo novinarja, da je bila izvoljena s tesno večino le devetih glasov. Na današnjem tajnem glasovanju v Strasbourgu je za von der Leynovo glasovalo 383 evropskih poslancev, za izvolitev je potrebovala 374 glasov.

"Ko sem prišla pred dvema tednoma, nisem imela večine. Videli ste, da je bilo treba sodelovati s političnimi skupinami, da sem jih prepričala," je dodala Nemka, ki so jo voditelji članic unije za kandidatko za vodenje Evropske komisije izbrali 2. julija. Ob tem je priznala, da je bilo težko dobiti večino.

"To sta bila najbolj intenzivna dva tedna v mojem političnem življenju," je še povedala in menila, da ima zdaj dobro izhodišče za delovanje komisije ter sodelovanje s parlamentom in Evropskim svetom.

"Vedno sem želela delati za Evropo"

Dejala je, da v prihodnjih petih letih želi iz Evrope narediti "podnebju prijazno celino", ki bo služila ljudem, bo gospodarsko močna, digitalna in bo temeljila na vladavini prava z živahno demokracijo. "Želim združiti Evropo in jo popeljati naprej," je še dejala.

Kot enega prvih izzivov je omenila oblikovanje predane komisarske ekipe. Države članice je zato znova pozvala, naj predlagajo kar najboljše kandidate za komisarje, ob tem pa poudarila, da v komisiji želi enako število moških in žensk. Povedala je še, da želi komisijo, ki bo delala za krepitev Evrope in njene vloge v svetu ter bo popolnoma predana izboljšanju EU, ker je prepričana, da svet potrebuje močno Evropo.

Na vprašanje, zakaj si je želela to službo, je odgovorila, da zato, ker je rojena Evropejka, je iz proevropske družine in se je vedno želela vrniti v Bruselj.

"Zame je kot priti domov," je še pojasnila hči nekdanjega višjega evropskega uradnika pri Evropski komisiji, ki se je rodila v Bruslju. "Vedno sem želela delati za Evropo," je še poudarila.