Orožje

Kdo je v resnici odgovoren za konflikte v Perzijskem zalivu?

B.K.
16. 7. 2019, 15.41
Posodobljeno: 16. 7. 2019, 15.47
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je pred časom pozval k pogajanjem za nov jedrski sporazum z Iranom, ki bi tokrat vseboval tudi omejitve razvoja balističnih raket in ne le jedrskih konic.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump.

Iran se ne bo pogajal, dokler bodo Združene države Amerike vztrajale pri sankcijah, je bil v ponedeljek jasen iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, ki je spregovoril za ameriško televizijo NBC.

"Če se bomo pogovarjali o balističnih raketah, potem najprej spregovorimo o številu orožja v naši regiji," je proti Trumpu udaril Zarif. "Lani je Iran za vojsko zapravil 16 milijard dolarjev, naša populacija je 82 milijonov ljudi. Združeni Arabski Emirati, ki imajo milijon ljudi, so zapravili 22 milijard dolarjev, Saudova Arabija, ki ima manj kot polovico prebivalstva kot Iran je zapravila 67 milijard dolarjev. Večinoma gre za ameriško orožje," je pojasnil iranski zunanji minister.

Reuters
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

"Ameriško orožje prihaja v našo regijo in je tisto, zaradi katerega jo lahko raznese. Če se želijo pogovarjati o naših raketah, morajo najprej prenehati s prodajo vsega tega orožja, vključno z raketami, v našo regijo. /.../ Kdo bombardira Jemen? Kdo je vkorakal v Bahrain? Kdo je pridržal premiera tuje države," je ob tem vprašal minister in s tem namignil na Saudovo Arabijo. "Smo mi v severni Afriki? Zakaj je kaos v Libiji? Je Iran v Libiji? Je v Sudanu? V Alžiriji? Zakaj imamo nemire? Če želite prepoznati, kdo v regiji ima zle namene, naj ZDA pogled usmerijo na svoje zaveznice, ne na Iran."

Zarif je ob tem dejal, da so vrata Irana "široko odprta" za nova pogajanja, če bodo Združene države odstopile od sankcij. "Združene države so zapustile pogajalsko mizo. Vedno so dobrodošli, da se vrnejo."

V primeru, da bodo ZDA nadaljevale z "agresijo" pa je Zarif zatrdil, da bo Iran "našel način, da se izmuzne pritisku, tako da se bo zanesel na lastne vire, zmožnosti in talente."