Vrtanje

Zemeljski plin ob obali Cipra močno sprl EU in Turčijo

B.K.
16. 7. 2019, 11.41
Posodobljeno: 16. 7. 2019, 11.44
Deli članek:

Turčije kazenski ukrepi Evropske unije, ki jih je ta sprejela v ponedeljek, ne bodo odvrnili od nadaljnjega vrtanja ob obali Cipra.

Reuters
turška vrtalna ladja Yavuz.

Zunanji ministri Evropske unije so v ponedeljek zamrznili večino visokih kontaktov s Turčijo in zamrznili dotok sredstev v državo. Kazenski ukrepi so odgovor na turško vrtanje v vzhodnem Sredozemlju, ob obali Cipra, kjer iščejo nove zaloge zemeljskega plina. Evropski zunanji ministri sankcij zaenkrat še niso naložili turškim podjetjem, ki so del raziskovanja tamkajšnjega morskega dna, bi pa jih utegnili sprejeti v prihodnje.

Turčija pa je danes sporočila, da te "odločitve ne bodo na noben način vplivale na našo zavezanost k ogljikovodičnim aktivnostim v vzhodnem Sredozemlju." Politiko EU je označila za "maksimalistično", evropske države pa obtožila, da so polne "predsodkov in pristranskosti," poročajo tuje tiskovne agencije.

Turčija in Ciper sta že dlje časa v sporu glede vrtanja za zalogami zemeljskega plina ob obalah tega otoka. Ciperska vlada zaloge terja zase, turška vlada pa ne priznava niti njene suverenosti. Otok je sicer razdeljen že od leta 1974, ko je turška vojska zasedla severni del otoka, kjer ima še vedno nameščenih več deset tisoč vojakov. Akcija turške vojske je bila sicer odgovor na državni udar grške vojske, ki je strmoglavila demokratično izvoljeni ciprski režim in skušala otok aneksirati Grčiji.

Sankcije, ki se utegnejo še zaostriti, sicer prihajajo v neugodnem trenutku za Turčijo, ki se sooča z visoko inflacijo in nizko gospodarsko rastjo ter poslabšanjem odnosov z Združenimi državami Amerike, s katerimi so v sporu zaradi nabave ruske vojaške opreme in različnega pogleda na vlogo Kurdov v sirski državljanski vojni.

Turčija je še sporočila, da bo, "odločno varovala" svoje interese ter interese Turških Ciprčanov. V skladu s tem bo tudi "povečala svoje aktivnosti."