Brez strahu in dvomov

Ljubezen brez meja: Irena je svoji hčerki Anji darovala ledvico in ji rešila življenje

R.T.
16. 7. 2019, 10.45
Posodobljeno: 16. 7. 2019, 10.45
Deli članek:

35-letna Irena Mavrić iz Pule je pred tremi leti sedaj svoji sedemletni hčerki Anji darovala ledvico. Deklica se trenutno dobro počuti, pred tremi meseci pa sta s sestro Eriko dobili tudi bratca Igorja.

Facebook (osebni profil)
Irena in Anja Mavrić.

»Imam tri ledvice, eno mi je namreč dala mama. Letos grem prvič v šolo. Zdrava sem, le včasih moram v bolnišnico na kontrolo,« je novinarjem portala 24sata povedala Anja. Deklico so pri starosti 8 mesecev zdravili s peritonealno dializo. Gre za obliko nadomestnega zdravljenja končne odpovedi ledvic. Po treh letih dialize se je pojavil kanček upanja. Irena je bila edina sorodna darovalka, ki je bila z Anjo tkivno skladna, po vseh opravljenih pregledih pa so se zdravniki in družina Mavrić odločili za presaditev.

»Živim za svoje otroke«

»Že ko sem bila noseča, so mi zdravniki povedali, da z njenimi ledvicami ni vse v redu. Niso pa mi mogli zagotoviti, kaj bo, ko bo rojena. Rekli so, da lahko umre, konča na dializi ali pa bo vse v redu. Živim za svoje otroke in ko sem izvedela, da ji lahko darujem svoj organ, sem to storila brez pomisleka,« je povedala mati Irena. Dodala je, da v trenutkih pred operativnim posegom, ni bilo časa za strah in paniko.

Po posegu so se pojavili zapleti

Mama je Anji ledvico darovala maja leta 2016, poseg pa so opravili v bolnišnici v Padovi. Čeprav je kazalo, da je operacija uspešna, so se stvari zapletle zgolj osem dni kasneje. »Na Anjin četrti rojstni dan, 18. maja, sem videla, da ima težave z uriniranjem. Potem ko je v bolnišnici odprla darila, je bila operirana; dobila je namreč trombozo. Ledvico, ki sem ji jo darovala, so izvlekli, očistili in jo vrnili nazaj. Operacija je trajala šest ur, organ pa je začel delovati po petih dneh. Od takrat naprej je naša sreča neizmerna,« je dodala Irena.

Anja zaradi svojega stanje slabše vidi in bo imela v šoli svojega asistenta. Vsakomesečnim kontrolam in zdravilom, ki jih pije, da njeno telo ne bi zavrnilo materinega organa pa se nikoli več ne bo mogla izogniti.