Hrvaški turizem

V prvem delu julija pri sosedih 100.000 gostov manj kot lani

R.T.
15. 7. 2019, 10.37
Posodobljeno: 15. 7. 2019, 10.56
Deli članek:

Da kokoš ne nosi več zlatih jajc, naj bi bila kriva politika.

Profimedia
Split beleži rast v številu obiskov, ne pa tudi preostali del hrvaške obale.

Statistični podatki kažejo, da je Hrvaško v prvih 12 dneh julija obiskalo skoraj 100.000 gostov manj kot pa v istem obdobju lani. Tudi nočitev je bilo manj – za kar pol milijona. Če gre soditi po teh nekaj dneh, bi lahko letošnja turistična sezona prekinila niz rekordnih.

Split, denimo, beleži rast v številu obiskov, ne pa tudi preostali del hrvaške obale. Medulin je tradicionalno eden od najbolj obiskanih krajev, a tudi tam so že imeli boljša leta.

Stagnacija tudi v prometu

Kar zadeva promet, statistični podatki razkrivajo stagnacijo. V prvem vikendu julija je na hrvaške avtoceste zapeljalo več kot 730.000 vozil, plačano pa je bilo za 39.650.000 kun (skoraj 5,3 milijona evrov) cestnin. V primerjavi z lanskim letom je to za 1,3 odstotka več vozil, a so bile razdalje, ki so jih prečila, krajše, zaradi česar je doprinos cestnin padel za 1,5 odstotka. V prvem tednu tega mesece se je število vozil v primerjavi z lanskim letom povečalo za tri odstotke, cestnina pa za enega. Podobna slika je tudi v zračnem prometu – zagrebško letališče beleži podobno število potnikov kot lani, to je 12.000. Kot poročajo hrvaški mediji, turistični delavci za slabe rezultate panoge, ki je do nedavnega še nesla zlata jajca, krivijo politiko.