V priporu

Hrvatica, ki je zlorabljala otroka in na njem ugašala cigarete, se je zdravila na psihiatriji

R.T.
15. 7. 2019, 09.43
Posodobljeno: 15. 7. 2019, 10.23
Deli članek:

V zagrebško bolnišnico so 16. julija pripeljali dečka z večkratnimi zlomi in brazgotinami, ki so nastale, potem ko je več kot očitno nekdo na njem ugašal cigarete. Dečka so po bolnišnični oskrbi nastanili v otroškem domu, zoper mame dveletnika in njegove varuške, ki naj bi ga tudi zlorabljala, pa je bila podana kazenska ovadba.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnimo:

Dečka je v bolnišnico pripeljala soseda in zdravnikom povedala, da za dveletnika skrbi mlajša ženska, ker naj bi njegova mati opravljala sezonsko delo, piše 24sata. 20-letno dekle je reklo, da zaradi svojih strahov ne zapušča stanovanja in da ga ne more peljati v bolnišnico. Sosedi je predala otrokove osebne dokumente, starejša ženska pa se je z njim odpravila v Kliniko za otroške bolezni v Zagrebu.

Dečka obiskala babica

Zdravniki so ugotovili, da ima otrok prelom desne nadlahtne kosti, stare zlome na obeh podlahtnih kosteh, številne otekline in modrice. Otrok je bil med drugim tudi podhranjen, jedel naj bi zgolj čokolino. Dečka je kmalu po hospitalizaciji v bolnišnici obiskala babica, ki sicer živi v Nemčiji. Ta naj bi se večkrat sprla s svojo 24-letno hčerko ravno zaradi otroka. Babica je dodala, da njena hčerka v preteklosti nikoli ni bila problematična, v mlajših letih je bila uspešna športnica. 

Pretekli teden so dečka, potem ko se je njegovo zdravstveno stanje izboljšalo, namestili v otroškem domu v Zagrebu, vse medicinske kontrole pa bodo še naprej opravljali v Klaićevi bolnišnici. Dečku bodo, potem ko bo določen čas preživel v otroškem domu, poiskali rejniško družino. Babica pa se bo, kot pišejo hrvaški mediji, borila za skrbništvo, četudi to pomeni vnovično selitev na Hrvaško. 

Burna preteklost

Zoper mame in 20-letnice so podali kazensko ovadbo. 24-letnico bremenijo zanemarjanja otroka, medtem ko je varuška osumljena, da je dečku zadala vse poškodbe. Varuška je sicer za hrvaške medije povedala, da je zgodnja otroška leta preživela v rejniški družini, pogoji pa naj bi bili nevzdržni. Skrbniki njej in njenim sestram niso dajali hrane, spale pa so na umazanih žimnicah. Kmalu zatem jih je posvojil par, ki je za trojico lepo skrbel. Ena od sester pa je  očeta lažno obtožila spolne zlorabe, družinske idile je bilo s tem konec. Zatem je 20-letnica spet pristala v rejniški družini, kjer je bila žrtev psihičnega nasilja. To je botrovalo k temu, da so jo zdravili na oddelku otroške psihiatrije. Kasneje je kradla, da bi preživela, do osemnajstega leta pa je živela v domu v naselju Bedekovčina, vse dokler se ni zaljubila. Trdila je, da je bila končno zadovoljna in srečna, kaj jo je pripeljalo do tega, da fizično zlorablja dveletnega dečka, pa ni povsem jasno.