Odigrano je bilo verjetno eno najbolj dramatičnih in kakovostnih final za grand slam. 

Zmagovalec 20 turnirjev za grand slam Federer, ki je napadal deveto zmago na sveti travi v Wimbledonu in rekord češko-ameriške zvezdnice Martine Navratilove, bo verjetno še dolgo obžaloval 16. igro odločilnega petega niza, ko je imel pri vodstvu 8:7 dva servisa za zmago, a dopustil, da mu je Đoković odvzel servis in izenačil na 8:8.

Ko sta igralca prišla do izida 12:12, je v igro stopilo novo pravilo o podaljšani igri, ki je bilo uvedeno letos. Tam je Đoković potrdil, da ima izredne živce in dobil tudi tretjo podaljšano igro v današnjem dvoboju.

roger federer
Reuters
Roger Federer je pri 37. letih dokazal, da je v izvrstni kondiciji. Do zmaga ga je ločila točka, kanček sreče, nekaj centimetrov.

Na ta način je Đoković uspešno ubranil lansko zmago, Veliko Britanijo pa zapušča dobrih 2,6 milijona evrov bogatejši, kot je tja prišel. Pred tem je Đoković v Wimbledonu slavil leta 2011, 2014, 2015 in 2018.

Igralca sta se za zmago borila kar štiri ure in 55 minut, kar je bil najdaljši moški finale v zgodovini tega turnirja. Federer je bil rekorder že pred tem, ko je v finalu leta 2008 izgubil s Špancem Rafaelom Nadalom po štirih urah in 48 minutah boja.

novak djoković
Reuters
Novak Djoković je bil v težkih trenutkih izjemno zbran.