Ukrep

London bo v Perzijski zaliv poslal še eno vojaško ladjo

J.P./STA
12. 7. 2019, 21.37
Deli članek:

Velika Britanija namerava v Perzijski zaliv poslati še eno vojaško ladjo. Začasno bosta tako v bližini iranskih ozemeljskih voda nameščeni dve britanski vojaški ladji.

Profimedia
Vojaška ladja Duncan

Po incidentu v sredo, ko naj bi plovila iranske revolucionarne garde v Perzijskem zalivu neuspešno poskušala zaseči britanski tanker, ki ga je spremljala britanska vojaška ladja, bosta sedaj za varnost v teh vodah začasno skrbeli dve britanski vojaški ladji.

Incident z britanskim tankerjem v Hormuški ožini se je zgodil teden dni po tistem, ko je Velika Britanija v Gibraltarju zasegla iranski tanker, domnevno zaradi kršenja sankcij EU proti Siriji. Incident je sprožil diplomatski spor med Teheranom in Londonom.

Vladni vir je pojasnil, da je ukrep del vnaprej načrtovane rotacije in naj bi zagotavljal trajno britansko pomorsko prisotnost na eni najpomembnejših transportnih poti za nafto.

Tiskovni predstavnik vlade je pojasnil, da bodo v regijo poslali vojaško ladjo Duncan, da zagotovijo neprekinjeno varnostno prisotnost, ko se bo zaradi servisa in zamenjave posadke vrnila vojaška ladja Montrose.

Vladni vir pa je dodal, da bodo ladjo Duncan na pot namenoma poslali nekaj dni pred sprva načrtovanim odhodom, da bosta na območju začasno dejavni dve vojaški ladji. Britanski Sky News je še poročal, da vojaška ladja Duncan ne bo del mednarodne koalicije za zaščito ladij, ki so jo predlagale ZDA. 

Velika Britanija je pred nekaj dnevi sicer dvignila stopnjo nevarnosti v vodah v bližini Irana na najvišjo raven.