Preobrat

Spoznala je, da je niso ukradli ob rojstvu

G.G.
12. 7. 2019, 11.26
Posodobljeno: 12. 7. 2019, 11.29
Deli članek:

Za 50-letno Španko je veljalo, da so jo v času Francove diktature ob rojstvu odvzeli biološki materi, in jo dali nezakonito v posvojitev.

Reuters
Ines Madrigal je vesela, da je spoznala svoje biološke sorodnike.

Na podlagi njenega primer so oktobra lani za krivega spoznali upokojenega ginekologa Eduarda Velo. Sodišče je potrdilo, da je leta 1969 Ines Madrigal odvzel materi, ponaredil njen rojstni list in jo dal v posvojitev. Vela je krivdo zanikal, v zapor pa mu ni bilo treba, ker je primer zastaral.

Marca letos je Ines Madrigal v ZDA našla svoje biološke starše in sodbo sodišča postavila v polje zmote. Njena mati je že umrla, njeni bratje in teta pa so ji zaupali, da jo je mati prostovoljno dala v posvojitev. Tožilstvo je moralo priznati, da na podlagi tega primera Velo ne morejo šteti za krivega.

Ines Madrigal je kljub temu zadovoljna, da je »prvič v življenju uredila sestavljanko, ki se imenuje moje življenje«. Še vedno je prepričana, da je Vela imel prste vmes pri kraji drugih dojenčkov.

V Španiji je sicer v zadnjih letih močno odmeval škandal z ukradenimi dojenčki. V času vladavine generala Franca, od leta 1939 do 1975, naj bi materam, ki so izhajale večinoma iz družin poraženih republikanskih sil, jemali otroke in jih predajali ideološko ustreznim družinam. Preiskovalni sodnik Baltasar Garzon je leta 2008 ocenil, da naj bi ukradli kar okoli 30.000 otrok. Leta 2011 pa sta moška razkrila, da so ju starši kupili po letu 1975 in da se je takšna praksa nadaljevala še do leta 1990.