Potem ko je Merklova pred kanclerskim uradom pozdravila Frederiksenovo, sta skupaj odšli na podij, kjer sta se usedli in prisluhnili državnima himnama. Za nenavadno spremembo protokola so se odločili po sredinem sprejemu finskega premierja Anttija Rinneja, na katerem se je Merklova znova tresla, že tretjič v manj kot mesecu dni. 

Kanclerka se je dlje časa tresla med igranjem himne, a tokrat je bila tresavica manj silovita kot v preteklih dveh primerih. Merklova je na novinarski konferenci nekaj ur kasneje dejala, da ni razloga za skrb, kar se tiče njenega zdravja. Kot je pojasnila, je še vedno v fazi "procesiranja" prejšnjega tresenja, a je bil "narejen napredek". 

Angela Merkel
Reuters
Angela Merkel in danska premierka Mette Frederiksen.

"Nekaj časa bom morala živeti s tem," je dejala kanclerka, ki bo prihodnji teden dopolnila 65 let. "Tako kot se je pojavilo, bo nekega dne tudi izginilo," je dodala. 

Merklova je tresavico v javnosti prvič doživela 18. junija med sprejemom ukrajinskega premierja Volodimirja Zelenskega v Berlinu. Pripisali so jo dehidraciji, saj je bilo tedaj v nemški prestolnici zelo vroče. Le devet dni zatem se je pred javnostjo znova tresla, ko je nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier na berlinskem gradu Bellevue imenoval novo pravosodno ministrico Christine Lambrecht. To se je zgodilo le nekaj ur pred odhodom Merklove na vrh G20 na Japonsko.

Angela Merkel
Reuters
Angela Merkel in danska premierka Mette Frederiksen.