BuzzFeed News je poročal, da je pridobil "eksploziven zvočni posnetek" pogovora o oblikovanju "velikega zavezništva" na srečanju treh Italijanov, med njimi dolgoletnega Salvinijevega sodelavca Gianluce Savoinija, in treh Rusov 18. oktobra lani v moskovskem hotelu Metropol, dobra pol leta pred evropskimi volitvami.

Italijanski tednik l'Espresso je sicer že februarja objavil podobne obtožbe glede srečanja Savoinija in Rusov na omenjeni datum v Moskvi. Tudi takrat je Salvini zavrnil vse navedbe o domnevnem ruskem financiranju njegove stranke.

Oblikovanje nove nacionalistične Evrope 

Na posnetku, ki ga je pridobil BuzzFed, je slišati, kako se pogovarjajo o pogojih dogovora med ruskim naftnim podjetjem o prodaji treh milijonov ton nafte italijanskemu naftnemu gigantu Eni v letu dni v vrednosti okoli 1,5 milijarde ameriških dolarjev. Glavni namen pa bi bilo tajno nakazilo več deset milijonov dolarjev Salvinijevi stranki, saj naj bi dobila štiri odstotke vrednosti prodaje.

"Njihov nominalni namen je bil naftni dogovor; njihov dejanski cilj pa spodkopati liberalne demokracije in oblikovati novo nacionalistično Evropo, povezano z Moskvo," navaja BuzzFeed.

Kot še navaja, posnetek, katerega prepis so objavili, razkriva, kako daleč sta bili strani pripravljeni iti, da bi skrili dejstvo, da bi dogovor dejansko koristil Ligi. S tem bi sicer stranka kršila italijansko volilno zakonodajo, ki političnim strankam prepoveduje sprejemanje velikih donacij iz tujine, dodajajo.

Salvini, ki so ga ruski udeleženci označili za "evropskega Trumpa", se srečanja ni udeležil, je pa bil takrat v Moskvi. Dan pred tem je v govoru v ruski prestolnici kritiziral sankcije proti Rusiji, srečal pa se tudi z visokimi ruskimi predstavniki.

Avtentičnosti posnetka zaenkrat še ni bilo mogoče potrditi. Prav tako ni bilo mogoče potrditi identitete udeležencev sestanka, med katerimi je portal potrdili samo identiteta Salvinijevega sodelavca Savoinija. Prav tako niso znane okoliščine nastanka posnetka. Portal sicer meni, da je šlo za pravo in ne nameščeno srečanje. Priznava tudi, da ni jasno, ali je bil dogovor uresničen in ali je Liga tudi dejansko bila financirana s tem denarjem.

Od Rusije niti "litra vodke"

"Tožil sem že v preteklosti in znova bom to storil," je dejal Salvini v odzivu. Zatrdil je, da od Rusije ni "nikoli vzel rublja, evra, dolarja ali litra vodke".

Savoini, ki je trenutno predsednik kulturnega združenja Lombardija-Rusija in je poročen z Rusinjo, je po poročanju italijanskih medijev kontaktna oseba Salvinija z Rusijo in njenimi voditelji.

Tudi Savoini je v odzivu poročanje ameriškega portala zanikal in zatrdil, da Liga od Rusije ni prejela "niti centa, niti rublja". "Edina pomembna stvar je resnica. Ostalo so samo besede," je dejal glede članka.

Glavna italijanska opozicijska Demokratska stranka je danes pozvala Salvinija, naj v parlamentu razjasni, ali je Liga dejansko prejela "ruske rublje za kampanjo proti evru".