Diplomatske depeše

Britanski veleposlanik, ki je bil kritičen do Trumpa, je odstopil

J.P.
10. 7. 2019, 14.06
Posodobljeno: 10. 7. 2019, 14.13
Deli članek:

Čeprav je užival podporo vlade, se je odločil, da odstopi.

Profimedia
Kim Darroch

Britanski veleposlanik v Washingtonu Kim Darroch, ki je bil v diplomatskih depešah kritičen do administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je odstopil. Kot je dejal, hotel narediti konec špekulacijam v zvezi z njegovo prihodnostjo, ki so sledile, potem ko so njegovi komentarji zanetili diplomatsko vojno med Združenim kraljestvom in Združenimi državami Amerike.

Svojo odločitev je britanskemu diplomatu Simonu McDonaldu naznanil v pismu.

Nesrečna razkritja

Vlada britanske premierke Therese May je po aferi podprla Darrocha. Je pa London dal Washingtonu vedeti, da se zaveda, kako nesrečna so razkritja diplomatskih depeš. Na Downing Streetu so že po prvih odzivih Trumpa na v nedeljo razkrite depeše povedali, da se premierka ne strinja z ocenami Darrocha, a da mu popolnoma zaupa, je poročala STA.

"Zelo neumen možak"

Ameriški predsednik je v odzivu v ponedeljek tvitnil, da se z Darrochom ne namerava več ukvarjati oziroma delati z njim. Sporočil je tudi, da Darrocha ne pozna, ampak ve, da ga v ZDA ne marajo oziroma o njem nimajo dobrega mnenja. Ob tem je mimogrede kritiziral tudi britansko premierko zaradi njenih postopkov okrog brexita, češ da ga ni poslušala, kaj naj naredi. Izrazil pa je tudi zadovoljstvo, da bodo na Otoku kmalu dobili novega premierja. In čeprav je zatrdil, da se ne bo več ukvarjal z britanskim veleposlanikom, se je včeraj znova oglasil. "Prismojeni veleposlanik, ki ga je Velika Britanija podtaknila ZDA, ni nekdo, nad katerimi bi bili navdušeni, zelo neumen možak," je zapisal na twitterju. Znova se je spravil tudi na britansko premierko Mayevo glede brexita, ki da se je "tega lotila nespametno in ga ni mogla izvesti. Katastrofa!".