Teorije zarote

Haiderjeva družina brez odgovora, tožilstvo priznalo, da je vzorce krvi in tkiva uničilo

S.R.
10. 7. 2019, 09.27
Posodobljeno: 10. 7. 2019, 10.13
Deli članek:

Svojci razvpitega avstrijskega politika Jörga Haiderja so oktobra 2018 podali zahtevek za izročitev vzorcev krvi in tkiva, ki so jih vzeli po tragični nesreči. Končno so dočakali odločitev, a je ta nekoliko presenetljiva.

Reuters
Jörg Haider

Spomnimo, Jörg Haider, do svoje smrti koroški deželni glavar, je oktobra 2008 umrl v prometni nesreči v bližini Celovca. V letih po tragični noči se je okoli njegove smrti in njegovega življenja nasploh pojavilo veliko teorij zarote. Medtem ko si je splošna javnost dala duška z vprašanji o njegovi spolni usmerjenosti, so nekateri šli precej dlje. Začeli so dvomiti v neoporečnost policijske preiskave, v okviru katere je bilo ugotovljeno, da je šlo za nesrečo in da je Haider za volanom sedel pijan. 

Reuters
Razbitine Haiderjevega avtomobila.

Haiderjeva družina je lani na deseto obletnico njegove smrti od urada državnega tožilstva v Celovcu zahtevala, da jim izroči vzorce krvi in tkiva, vzete po nesreči. Tožilstvo je zahtevek zdaj zavrnilo, poroča avstrijski časnik Kronenzeitung. Kot je dejal tiskovni predstavnik tožilstva Markus Kitz, je razlog za to preprosto dejstvo, da »vzorci več ne obstajajo.« Kitz je pojasnil še, da so vzorce analizirali večkrat in v več različnih laboratorijih. Najprej v forenzičnem laboratoriju v Gradcu, kjer je bila opravljena tudi obdukcija, nato so jih znova analizirali v laboratoriju v Innsbrucku ter nazadnje še v Münchnu, nakar so jih končno uničili. Vsi izvedenci so prišli do enakega zaključka, Haider je imel v krvi 1,8 promila alkohola. Ugotovitve niso bile nikoli pod vprašajem, Heider je v prometni nesreči umrl izključno zaradi vožnje pod vplivom alkohola in prevelike hitrosti, za pravosodje pa je primer že dolgo zaključen.