Na območju Perzijskega zaliva, prek katerega poteka tretjina svetovnega prevoza nafte, so se napetosti med Washingtonom in Teheranom zaostrile v minulih tednih. ZDA obtožujejo Iran za napade na tankerje v zalivu, medtem ko je Teheran nad območjem sestrelil ameriško brezpilotno letalo. 

"Smo v stikih z več državami, da vidimo, ali lahko sestavimo koalicijo, ki bo zagotavljajo svobodo plovbe tako skozi Hormuško ožino kot Bab-al-Mandab," je v videu, ki ga je objavil Reuters, dejal ameriški general Joseph Dunford. Dodal je, da naj bi bilo čez nekaj tednov znano, katere države imajo politično voljo, da podprejo pobudo, nato naj bi sledili neposredni pogovori z vojskami za določitev zmogljivosti, ki bi to podprle. 

Po besedah Dunforda naj bi ZDA zagotavljale "ozaveščenost in nadzor na področju pomorstva", medtem ko bi ladje spremljale države, pod zastavo katerih plujejo, je dejal general. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je minuli mesec izrazil upanje, da bo več kot 20 držav, vključno z Združenimi arabskimi emirati in Savdsko Arabijo, sodelovalo pri vzpostavitvi pomorske varnosti.

Sklenili več letalskih in orožarskih pogodb

Predsednik ZDA Donald Trump je včeraj v Beli hiši sprejel katarskega emirja, šejka Tamina bin Hamada al Tanija. Med pogovori so podpisali nekaj obsežnih pogodb o katarskih nakupih ameriških letal in oborožitve. 

Letalska družba Quatar Airways, ki zaradi blokade ne sme pristajati v Savdski Arabiji, Bahrajnu, Egiptu in Združenih arabskih emiratih, bo kupila pet velikih boeingovih tovornih letal 777. Prav tako bo katarska stran od podjetja Gulfstream Aerospace kupila letalo, od General Electric letalske motorje, od Raytheona sistem pa protiraketni obrambni sistem patriot. Chevron Phillips Chemical in Qatar Petroleum bosta skupaj postavila veliko petrokemično tovarno za osem milijard dolarjev. 

Al Tani je v torek napovedal, da bo sedanje gospodarsko sodelovanje med državama, ki je trenutno vredno 185 milijard dolarjev, v prihodnjih letih podvojil. "Emir je zelo spoštovan mož. Velik voditelj. Veliko vlagajo v našo državo. Ustvarjajo veliko delovnih mest, kupujejo izjemne količine vojaške opreme, vključno z letali," je dejal Trump. 

Katarski emir je nato obiskal še Pentagon, danes ga čaka sestanek v State Departmentu Pompeu, kjer bo glavna tema pogovorov Iran. Katar bi bil lahko posrednik med državama, če bi Teheran sprejel ameriške ponudbe za pogajanja. 

Al Udeid

Maja leta 2017 so se druge arabske zaveznice ZDA v Perzijskem zalivu pod vodstvom Savske Arabije odločile za gospodarsko blokado Katarja z obtožbo, da poleg Irana podpira terorizem. Trump je uvodoma pritegnil Savdski Arabiji in ostro kritiziral Katar, nakar so ga podučili, da je tam največja ameriška baza na Bližnjem vzhodu, glavno letalsko oporišče, državi pa tesno sodelujeta vojaško in gospodarsko. 

V ameriški bazi Al Udeid v Katarju je izpostavljeni sedež centralnega poveljstva z 10.000 vojaki. Tja so junija zaradi povečevanja napetosti z Iranom poslali več kot deset dodatnih vojaških letal F-22 raptor, ki so menda nevidna za radarje. Katar je tudi sedež za vojaške operacije ZDA na Bližnjem vzhodu. Država je bogata zaradi naravnih zalog plina in nafte. Po dohodku na prebivalca je na prvem mestu na svetu.