Prodaja prepovedanih mamil

V Bih operacija proti pranju denarja: blokirali račune, na katerih je bilo kar 200.000 evrov

A.S./STA
9. 7. 2019, 22.00
Deli članek:

Pripadniki preiskovalne in varnostne agencije BiH (Sipa) in policije Federacije BiH so v okviru mednarodne policijske operacije Balkanski kartel blokirali račune osumljenih nezakonitih denarnih transakcij in pranja denarja. Na računih je bilo približno 200.000 evrov. Zasegli so tudi dragocene avtomobile, poročajo mediji v BiH.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V ospredju policijskega interesa v BiH so domnevne kriminalne dejavnosti bratov Mirze in Ervina Gačanina iz Sarajeva, je poročal sarajevski novičarski portal klix.ba. Blokirali so njune račune v bankah, ker sumijo, da gre za denar, ki sta ga pridobila s prodajo prepovedanih mamil.

Brata Gačanin naj bi bila povezana tudi s Smailom Šikalom in Davidom Cufajem, ki so ju prijeli v veliki policijski operaciji proti tihotapcem mamil v Peruju.

Operacija je potekala v Sarajevu in Mrkonjić gradu. Bratov Gračanin niso prijeli, ker večinoma prebivata na Nizozemskem in v Združenih arabskih emiratih, v Dubaju pa imata tudi nepremičnine, je poročala radio-televizija Republike srbske (RTRS).

V mednarodni operaciji proti organiziranemu kriminalu sodelujejo policije Nizozemske, Belgije, Španije, Slovenije in BiH, je navedlo tožilstvo v Sarajevu. Koordinator akcije je Urad za pravosodno sodelovanje držav članic EU (Eurojust).