Kršitev jedrskega sporazuma

IAEA potrdila: Iran bogati uran nad dovoljeno mejo

A.S./STA
8. 7. 2019, 20.41
Posodobljeno: 8. 7. 2019, 20.41
Deli članek:

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je danes potrdila, da je Iran obogatil uran nad zgornjo mejo 3,67 odstotka, ki je bila določena v mednarodnem jedrskem sporazumu iz leta 2015.

Reuters
Kerani je zatrdil, da jedrskega orožja ne potrebujejo.

Generalni direktor IAEA Yukiya Amano je sporočil, da je Iran presegel mejo 3,67 odstotka, to oceno pa so potrdili inšpektorji agencije v Iranu.

Potrditev IAEA prihaja nekaj ur po tem, ko je Teheran danes sporočil, da je presegel dogovorjeno omejitev in obogatil uran na več kot 4,5 odstotka. Oblasti v Teheranu so že v nedeljo napovedale bogatenje urana do 20 odstotkov. Za izdelavo jedrskega orožja je potreben sicer uran, obogaten na 90 odstotkov.

Iran je danes napovedal, da bo v 60 dneh izvedel tretjo fazo odstopa od jedrskega sporazuma, če preostale podpisnice ne bodo našle načina, kako se upreti ameriškim sankcijam proti Teheranu. V okviru tretje faze bi Iran ponovno zagnal reaktorje s težko vodo, da bi lahko proizvajali plutonij.

V skladu z mednarodnim jedrskim sporazum lahko Iran bogati uran samo do ravni 3,67 odstotka, kar je dovolj za proizvodnjo električne energije, vendar daleč pod 90-odstotno stopnjo, potrebno za izdelavo jedrskega orožja.