Obsodili napad

Varnostni svet ZN pozval k prekinitvi ognja v Libiji

J.P./STA
5. 7. 2019, 21.29
Deli članek:

Varnostni svet Združenih narodov je danes pozval k prekinitvi spopadov v Libiji in obsodil letalski napad na migrantski center v predmestju libijske prestolnice Tripoli, v katerem je bilo ubitih 53 ljudi.

Reuters
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je od začetka ofenzive uporniškega generala v aprilu življenje izgubilo okoli tisoč ljudi (fotografija je arhivska).

VS ZN v soglasno sprejeti izjavi poziva vse strani, da morajo nujno zmanjšati napetosti in se zavezati prekinitvi ognja.

V letalskem napadu v torek na migrantski center vzhodno od Tripolija je bilo ubitih 53 ljudi, 130 pa ranjenih.

Izjava, ki jo je pripravila Velika Britanija, še obsoja napad, poziva k vrnitvi k političnim pogovorom in spoštovanju embarga na orožje v Libiji.

ZN so ta teden že pozvali k neodvisni preiskavi napada, v kateri bi določili odgovornost. Po navedbah mednarodno priznane libijske vlade so ga sicer izvedle sile uporniškega generala Halife Haftarja, a general to zanika.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil napad in pojasnil, da so ZN delili koordinate centra z obema sprtima stranema, da bi zaščitili civiliste.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je od začetka ofenzive uporniškega generala v aprilu življenje izgubilo okoli tisoč ljudi. Svoje domove pa je zaradi spopadov zapustilo več kot 100.000 ljudi.

Varnostni svet ZN je sicer razpravo o Libiji začel že v sredo, a so takrat ZDA preprečile sprejem izjave z obsodbo napada, saj so ameriški diplomati potrebovali odobritev Bele hiše.