v primeru Trumpove ponovne izvolitve

Napoveduje konec zveze Nato

J.P./STA
5. 7. 2019, 21.53
Posodobljeno: 5. 7. 2019, 21.54
Deli članek:

Vodilni demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v pogovoru za CNN napovedal konec zveze Nato, če bo Donaldu Trumpu novembra prihodnje leto uspelo osvojiti nov predsedniški mandat.

Profimedia
Joe Biden

Biden je dejal, da je ideja o ZDA brez zaveznikov katastrofalna. "Izhajam iz generacije, ko smo skušali biti svetovni policist. Ne moremo biti vsepovsod. Potrebujemo zaveznike. Trump jih popolnoma zaničuje in objema malopridneže. Objema Kim Džonga-una, ki je malopridnež. Objema Putina, ki je gladek diktator," je dejal Biden.

Nekdanji podpredsednik ZDA še meni, da Trump zvija roke zaveznikom na svetovnem odru in grozi Natu. "Če bo ponovno zmagal, vam obljubljam, da v štirih ali petih letih ne bo več zveze Nato. Poglejte, kaj se dogaja s Putinom, ki razveljavlja naše volitve, volitve po Evropi. Poglejte, kaj se dogaja na Madžarskem, na Poljskem, v Moldaviji. To se pod mojim nadzorom ne bi dogajalo," je dejal Biden.

"Povejte Bidnu, da ga je Nato popolnoma izkoriščal skupaj s predsednikom Obamo. Plačujemo skoraj za ves Nato. Ščitimo države. Te države se morajo same zaščititi z nami. Morajo prispevati. Biden nima pojma o ničemer," je na kritike odgovoril Trump, ki je preživel jutro z objavljanjem tvitov o praznovanju dneva neodvisnosti pred Lincolnovim spomenikom v Washingtonu.

Njegovi kritiki se spet držijo za glavo ali zbijajo šale na račun tega, da je med govorom razložil, da so uporniški kolonisti v boju proti britanskemu imperiju leta 1776 zavzemali tudi ameriška letališča. Ameriška brata Wright sta prvi uspešen polet v zgodovini človeštva, za katerega bi potrebovali letališča, izvedla šele leta 1903.