Svet

Kitajska naj bi sistematično ločevala ujgurske otroke od njihovih svojcev

G.G./STA
5. 7. 2019, 13.07
Posodobljeno: 5. 7. 2019, 13.46
Deli članek:

Kitajska v pretežno muslimanski pokrajini Xinjiang namerno ločuje otroke od njihovih staršev, vere in jezika, v teku je obsežen projekt gradnje internatov in šol zanje.

Reuters
Ujguri izven Kitajske večkrat opozarjajo na domnevno preganjanje rojakov na Kitajskem.

Britanska radiotelevizija BBC ugotovitve objavlja na podlagi razpoložljivih dokumentov in več deset intervjujev s svojci pripadnikov te muslimanske manjšine v tujini. Pogovore so opravili v Turčiji, saj na Kitajskem zaradi 24-urnega nadzora novinarjev to ne bi bilo mogoče.

Kot pojasnjuje BBC, je več tisoč Ujgurov v Turčijo pripotovalo zaradi študija, posla, obiska svojcev ali z željo pobegniti kitajskemu nadzoru nad rojstvom otrok. Ker je Kitajska v zadnjih treh letih Ujgure in druge manjšine začela množično zapirati v velika taborišča, so sedaj ti prišleki ostali ujeti v Turčiji.

BBC je v Istanbulu opravil 60 ločenih pogovorov, v katerih so starši in drugi sorodniki navedli podrobnosti o izginotju več kot 100 otrok. BBC je poleg tega ugotovil, da je med drugim samo v enem mestu v Xinjiangu več kot 400 otrok ostalo brez obeh staršev, ki so jih kitajske oblasti zaprle ali v taborišča ali v zapor.

To kaže, da kitajske oblasti poleg prizadevanj, da bi spremenile identiteto odraslih prebivalcev Xinjianga, očitno vodijo tudi sistematično kampanjo ločevanja otrok od njihovih svojcev in s tem od njihovih korenin, še poroča britanska radiotelevizija.

Gradnja novih internatov

Pri tem navaja tudi ugotovitve nemškega raziskovalca Adriana Zenza, ki mu gre zasluga za razkritje množičnega zapiranja odraslih muslimanov v Xinjiangu. Njegovo poročilo, ki temelji na javno dostopnih uradnih dokumentih, razkriva, da je Peking v Xinjiangu istočasno začel izvajati politiko širitve šol in internatov, kakršni drugod v državi niso bili priča.Po njegovih ugotovitvah je država izvedla gradnjo novih internatov v izjemnih razsežnostih in tako občutno povečala zmožnosti, da poskrbi za veliko število otrok, in to 24 ur dnevno.

Kot navaja doktor Zenz, se je samo v letu 2017 število otrok, vpisanih v vrtce v Xinjiangu povečalo za več kot pol milijona - pri čemer je v 90 odstotkov šlo za ujgurske otroke in otroke iz drugih muslimanskih manjšin. S tem je vpis otrok v predšolsko vzgojo v Xinjiangu postal najvišji v celotni državi, čeprav je bil pred tem pod povprečjem.

Samo na jugu Xinjianga so oblasti porabile 1,2 milijarde dolarjev za novogradnjo in širitev vrtcev. Nemški raziskovalec domneva, da je šlo pri tem v veliki meri za izgradnjo spalnih prostorov. Poleg tega so kitajske oblasti po njegovih ugotovitvah aprila lani otroke iz 2000 vasi na tem območju preselile v velik šolski center z internatom.

Propaganda kitajske vlade poudarja prednosti šol z internati, češ da ohranjajo družbeno stabilnost in mir, šola pa pri tem prevzema vlogo staršev. Kot pa poudarja Zenz, imajo ti internati globlji namen. Tam je na primer dovoljeno govoriti le kitajsko.