Pogumni oče

Hrvatu Željku med nesrečo odrezalo roko, ker je ščitil hčer; kirurgi poskrbeli za srečen konec

A.S.
5. 7. 2019, 09.10
Posodobljeno: 5. 7. 2019, 09.27
Deli članek:

53-letni trgovec Željko Tomljanović je aprila pogledal smrti v oči. Med prometno nesrečo je, da bi obvaroval hčerko, nastavil svojo roko in ostal brez nje. Potem so bili na vrsti kirurgi, ki so poskrbeli za srečen konec, piše 24sata.

Facebook (osebni profil)
Željko je hčerki rešil življenje.

»Bil je začetek aprila. Okoli 14. ure se je zgodilo. Peljal sem se z 19-letno hčerko. S kombijem sva se iz Velike Gorice peljala proti Dupcu. Na avtocesti sem prehiteval tovornjak pred mano in v delcu sekunde izgubil nadzor nad volanom. Ne vem, kaj se je zgodilo,« je za 24sata povedal Željko.

"Če hčerke ne bi privlekel k sebi, bi ji odrezalo glavo"

Njegovo vozilo se je nato prevrnilo na betonsko ograjo, okna so popokala, pokrov motorja pa se je začel zvijati v smeri vozniške kabine. »Instinktivno sem nastavil desno roko, da bi hčerko privlekel k sebi in jo obvaroval. Istočasno pa sem videl, da je začelo pokati vetrobransko steklo. Če hčerke ne bi povlekel k sebi, bi ji steklo odrezalo glavo,« je pripovedoval pogumni oče. V tistem trenutku pa je metalni del avtomobila zarezal v Željkovo roko. »Visela je zgolj na delu kože, bolečin nisem čutil, verjetno zaradi šoka in adrenalina. Kombi se je še dvakrat obrnil, preden se je ustavil na travniku. Šele, ko so me mimoidoči vozniki zvlekli iz vozila, sem začutil močno bolečino. Hčerka je hotela priti do mene, a so ji to preprečili, da ne bi videla moje roke«.

Kirurgi so mu dali drugo možnost

Željka so reševalci kmalu zatem odpeljali v bolnišnico. V osemurni operaciji so kirurgi napenjali moči, da bi mu rešili roko. »O uspešnosti operacije bomo lahko govorili šele čez dve leti, vse bo odvisno od funkcionalnosti prišitega uda,« je povedal kirurg Krešimir Martić, ki je operiral Željka. Ta je v bolnišnici preživel en mesec. Potrebni sta bili še dve operaciji zaradi številnih zlomov in dodatne presaditve kože s stegna na roko. Pred njim pa je še en operativni poseg, v katerem mu bodo v roko vgradili metalne ploščice. Željko še vedno razmišlja pozitivno: »Srečen sem, ker sem hčerki rešil življenje, in ker v nesreči ni bil poškodovan nihče drug. Življenje mojega otroka je bolj pomembno od moje roke«.

Facebook (osebni profil)
Željko Tomljanović