Magnituda 6,4

Močan potres v Kaliforniji; tresenje čutili tudi v Los Angelesu

G.G.
4. 7. 2019, 20.08
Posodobljeno: 4. 7. 2019, 20.59
Deli članek:

Južno Kalifornijo je stresel močan potres.

EMSC
Magnitudo potresa so ocenili na 6,4.

Magnitudo so ocenili na 6,4. Epicenter potresa je v bližini mesta Ridgecrest, v redko poseljeni puščavi Mojave, ki leži 240 kilometrov severovzhodno od Los Angelesa. Poročil o morebitnih žrtvah ali večji gmotni škodi ni.

Tresenje je čutilo in o njem poročalo veliko prebivalcev Kalifornije. Nekatere so se zaradi potresa zbudili, drugi so zaznali zibanje predmetov v stanovanjih, spet nekateri so tresenje primerjali z vožnjo s čolnom. V Ridgecrestu, ki je najbližje žarišču potresa, so gasilci sprožili operacije iskanja in reševanja ter se odzvali na nekaj požarov.

V Los Angelesu je po navedbah očividcev tla treslo 30 sekund. Kljub temu je bilo veliko klicev na nujne številke. Iz okrožja San Bernardino poročajo o manjših poškodbah zgradb, okvarah vodovodov, manjših plazovih in nekaj porušenih stebrih električnih daljnovodov.

Največjemu potresu v Kaliforniji po letu 1994, ko je potres z magnitudo 6,6 povzročil za več milijard dolarjev škode in zakrivil smrt več kot 30 ljudi, so sledili še popotresni sunki, vendar pa je bilo žarišče dovolj daleč od geološke prelomnice San Andreas, zaradi katere je Kalifornija bolj izpostavljena potresom kot druge zvezne države ZDA.