Prepoved vzgojnega nasilja

Francija prepovedala "šeškanje" otrok

A.S./STA
3. 7. 2019, 15.02
Posodobljeno: 3. 7. 2019, 15.04
Deli članek:

Francoski parlament je v torek potrdil v veliki meri simboličen zakon, ki prepoveduje šeškanje otrok oz. vse druge oblike "vzgojnega nasilja". Gre za način vzgoje, ki ga sicer številni Francozi še vedno podpirajo, z novim zakonom pa je Francija postala 56. država na svetu, ki povsem prepoveduje telesno kaznovanje otrok.

Profi media
Po podatkih francoske Fundacije za otroke 85 odstotkov francoskih staršev priznava, da otroke šeškajo (fotografija je simbolična).

Prepoved je v torek v zadnjem branju soglasno potrdil zgornji dom parlamenta, senat, medtem ko so jo poslanci spodnjega doma, narodne skupščine, potrdili že novembra lani.

Starši imeli doslej svobodo, ko gre za "discipliniranje" otrok

Izglasovanje zakona je bilo pričakovano, čeprav so nekateri izvoljeni predstavniki ljudstva proti njemu protestirali, češ da gre za vmešavanje v družinsko življenje.

V Franciji je bilo nasilje nad otroki prepovedano že doslej, tudi kot del kazenskega zakonika, a je dopolnilo k definiciji starševske avtoritete v francoskem civilnem zakoniku iz 19. stoletja staršem dopuščalo določeno svobodo, ko gre za "discipliniranje" otrok.

Tri četrtine staršev s priznanjem, da otroke šeškajo

Po podatkih francoske Fundacije za otroke 85 odstotkov francoskih staršev priznava, da otroke šeškajo oz. jim dajejo klofute. Poskusi preteklih francoskih vlad za prepoved tovrstne prakse so propadli ob nasprotovanju konservativnih struj, a to se je v zadnjih letih nekoliko zmehčalo.

V torek sprejeti zakon sicer ne določa kazni za starše, ki bi novo prepoved kršili. Kot je poudarila vlagateljica zakona, poslanka Maud Petit, je njegov glavni cilj družbo spodbuditi k temu, da spremeni svoj način obnašanja. Francija pa z zakonom končno izpolnjuje mednarodne sporazume, ki se nanašajo na pravice otrok.

Odločitev pozdravil tudi generalni sekretar Sveta Evrope

Odločitev Pariza je danes pozdravil generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. Ta panevropska organizacija je sicer leta 2015 Francijo izpostavila kot državo, ki na področju prepovedi telesnega kaznovanja otrok ne sledi drugim evropskim državam. Leto dni zatem pa je Francijo tudi Odbor za otrokove pravice Združenih narodov pozval, naj izrecno prepove vse oblike telesnega kaznovanja otrok.