Seznam

Bodo ocarinili evropski parmezan, viski, klobase, šunko, testenine, olive?

S.R./STA
2. 7. 2019, 10.21
Posodobljeno: 2. 7. 2019, 10.44
Deli članek:

Urad ameriškega trgovinskega predstavnika je v ponedeljek predlagal dodaten, štiri milijarde dolarjev vreden seznam izdelkov iz EU, ki bi lahko bili predmet carin v ZDA. Med izdelki iz EU, ki jim grozijo carine, so nove vrste sirov, testenine, viski.

Profimedia
ZDA s seznamom za ocarinjenje še štirih milijard dolarjev blaga iz EU.

ZDA so zaradi spora glede evropske pomoči Airbusu že aprila objavile seznam, s katerim bi ocarinile za 21 milijard dolarjev izdelkov, uvoženih iz EU. Na njem so se znašli izdelki in komponente za uporabo v letalski industriji, pa tudi nepovezani izdelki, kot so razne vrste sirov, olivno olje, vino, pomaranče in ribe. 

Washington je zdaj pripravil dopolnilen seznam, ki bi zajel še za štiri milijarde dolarjev blaga iz unije. Z njim bi ocarinil še parmezan in dodatne vrste sira, viski, klobase, šunko, testenine, olive.

EU je spomladi sicer odgovorila s svojim seznamom ameriških izdelkov, od čebeljega voska do avtomobilskih delov. Kot je navedla, bi povračilne carine zajele ameriško blago v vrednosti 12 milijard dolarjev. 

14-letni spor

Do groženj uvedbe novih carin prihaja zaradi spora med ZDA in EU zaradi letalskih proizvajalcev, ameriškega Boeinga in evropskega Airbusa. Ta se vleče že 14 let. Obe strani sta se zato že obrnili na Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). 

V Washingtonu so prepričani, da evropske države kršijo pravila svetovne trgovine s subvencijami v obliki posojil z nizkimi obrestmi Airbusu. Bruselj medtem ZDA očita, da same nedovoljeno podpirajo Boeing.