Preložen sestanek

Timmermans za predsednika Evropske komisije, Georgieva za predsednico Evropskega sveta?

G.G./STA
1. 7. 2019, 06.42
Posodobljeno: 1. 7. 2019, 12.40
Deli članek:

Voditelji evropskih držav so prekinili maratonska pogajanja. V igri je kompromisni predlog.

Reuters
Nizozemec Frans Timmermans je blizu stolčku, na katerega se usede predsednik Evropske komisije.

Nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron, španski premier Pedro Sanchez in nizozemski premier Mark Rutte, so se konec minulega tedna dogovorili, da naj bo kandidat za predsednika Evropske komisije Nizozemec Frans Timmermans. Temu so najbolj goreče nasprotovali voditelji držav iz vzhodne Evrope in Italije. 

V dopoldanskih urah je bil, kot kaže, dosežen preboj.  Socialist Timmermans po novem predlogu ostaja v igri za šefa Evropske komisije, položaj predsednice Evropskega sveta bi zasedla Bolgarka Kristalina Georgieva iz desnosredinske EPP. 

Po tem scenariju naj bi EPP z Manfredom Webrom dobil še polovico mandata predsednika Evropskega parlamenta, liberalci pa bi dobili drugo polovico parlamentarnega predsedniškega mandata. Kot morebiten kandidat se omenja Guy Verhofstadt.

Reuters
Utrujeni novinarji so vso noč čakali na informacije s pogajanj.

Poleg tega naj bi liberalci dobili še položaj prvega podpredsednika komisije in visoki zunanjepolitični položaj, za katera naj bi se potegovala Danka Margrethe Vestager in belgijski premier Charles Michel. Trenutno še ni jasno, kdo naj bi dobil kateri položaj.