Po 30 letih

Japonci znova začenjajo s kitolovom

B.K.
28. 6. 2019, 12.42
Posodobljeno: 28. 6. 2019, 12.43
Deli članek:

V ponedeljek bodo japonske barke prvič po 30 letih znova zaplule v morja z namenom kitolova.

Profimedia
Kitolov v tržne namene je bil doslej na Japonskem prepovedan.

Ponedeljkovo jutro bo za mnoge le še eno v vrsti dolgočasnih juter. A ne za japonske ribiče, ki se bodo po več kot 30 letih znova odpravili na lov na kite.

Praksa, ki je bila zaradi mednarodnega pritiska tudi v deželi vzhajajočega sonca prepovedana več desetletij, je tam postala legalna po tem, ko je Japonska sporočila, da bo 30. junija izstopila iz Mednarodne komisije za lov na kite (IWC) – institucije, ki skrbi za zaščito največjih živali na svetu.

Japonska v nasprotju z ostalimi članicami IWC trdi, da si je v treh desetletjih populacija kitov opomogla in da ni razloga, da bi še dalje vztrajali v prepovedi lova.

Thinkstock
Sivi kit

Odločitev japonske vlade je v svetu požela obsodbe in zgražanje. Da gre za občutljivo temo pa dokazuje tudi dejstvo, da bodo japonske oblasti kvote za kitolov objavile šele prihodnji teden, po zaključku vrha G20, ki te dni poteka v Osaki. S tem se želijo namreč izogniti mednarodnemu pritisku, ki bi lahko zasenčil vrh G20, če bi kvote objavili že sedaj.

Več naravovarstvenih skupin in slavnih posameznikov je sicer svetovne voditelje že pozvalo, naj ob robu vrha v Osaki opozorijo na sporno odločitev japonskih oblasti.