vročinski val

Po Evropi padali absolutni temperaturni rekordi, tudi pri sosedih

B.K./STA
28. 6. 2019, 10.52
Posodobljeno: 28. 6. 2019, 11.04
Deli članek:

V Pazinu v hrvaški Istri so v četrtek izmerili 35,8 stopinj Celzija, kar je bil najtoplejši junijski dan v tem mestu v hrvaški Istri v zadnjih 58 letih, odkar redno spremljajo vremenske razmere. Obenem je bil za 0,2 stopinje "izboljšan" absolutni temperaturni rekord iz leta 2003. Tudi v Čabru v Gorskem Kotarju so namerili rekordnih 32,5 stopinje.

Reuters
V Španiji so se pred žgočim soncem skrivali kar pod dežniki.

Četrtek je prinesel vrhunec vročinskega vala, med katerim se je živo srebro v hrvaški Istri povzpelo tudi do 38 stopinj ob neznosni vlagi, ki je bila posebej izrazita v večernih urah, je danes objavil specializirani meteorološki portal istramet.hr.

Izpostavili so rekordno temperaturo v Pazinu, obenem pa so zapisali, da je bilo še posebej vroče v mestnih središčih in v dolini reke Mirne, kje se je živi srebro povzpelo tudi nad 38 stopinj.

Temperaturni rekord je padel tudi na meritveni postaji Parg-Čabar v Gorskem kotarju, ki leži nedaleč od hrvaško-slovenske meje. Zabeležili so 32,5 stopinje, kar je za 1,2 stopinje več kot rekordnega leta 2003.

Meteociel.fr / Severe Weather EU
Najhuje je bilo v severozahodni Španiji in po večjem delu Francije.

Absoltuni rekordi tudi drugod po Evropi

Vročinski val je sicer najbolj prizadel dele Španije in Francijo. Absolutne letne rekorde so tako zabeležili v francoskih mestih Montclus, kjer je živo srebro prilezlo do 43,8 stopinj Celzija, v mestu Grospierres se je povzpelo na 42,3, v Saint-Julien-de-Peyrolas pa na 41.9 stopinj Celzija.