Plenilci

21-letno študentko do smrti pogrizli morski psi

B.K.
28. 6. 2019, 10.26
Posodobljeno: 28. 6. 2019, 10.32
Deli članek:

Med potapljanjem so jo napadli trije morski psi. Ameriška turistka napada ni preživela.

Gofundme
21-letna ljubiteljica živali in narave je podlegla poškodbam brutalnega napada.

21-letna Jordan Lindsey iz Združenih držav Amerike je z družino dopustovala na Bahamih. Nič hudega sluteča se je v sredo potapljala ob obali otoka Rose Island, ko so jo obkrožili trije morski psi. Njeni družinski člani so plenilce sicer zagledali in ji začeli kričati opozorila, a Jordan jih ni pravočasno slišala, poročajo tuji mediji.

Morski psi so 21-letnico pogrizli po rokah, nogah in zadnjici, desno roko so ji med napadom odtrgali od telesa. Reševalci so njeno telo potegnili iz vode in jo odpeljali v bolnišnico, kjer je bila proglašena za mrtvo. Bahamsko ministrstvo za turizem je glede napada sprožilo preiskavo.

Mlada ameriščanka je študirala komunikologijo na Univerzi Loyola Marymount v Los Angelesu, kjer se je spominjajo po "vdani ljubezni do živali in okoljskem aktivizmu."

Morski psi le redko napadejo ljudi, še redkejše pa so smrtne žrtve. Lani je bilo po svetu prijavljenih 130 stikov s temi morskimi plenilci, pet primerov je bilo smrtnih.

Profimedia
Udarec v nos morskega psa je najučinkovitejši. Gre namreč za najbolj občutljiv del plenilčevega telesa.

Strokovnjaki opozarjajo, da se je potrebno ob napadu morskega psa braniti z vso močjo. Najbolj so učinkovati udarci v 'gobec' plenilca, prav tako je učinkovit napad na oči. Pred kratkim je tako nek oče rešil življenje svoji hčerki, ki jo je morski pes napadel ob vzhodni obali ZDA. 17-letnica je v napadu izgubila del noge in več prstov na roki, a so očetovi udarci plenilca še pravi čas odgnali.

V naših krajih so napadi morskih psov redki. Zadnja žrtev morskega psa v Jadranskem morju je bil 21-letni Nemec, ki je ugrizom podlegel leta 1974. Zadnji napad na človeka v Jadranu se je sicer zgodil leta 2008, ko je slovenski državljan na Visu srečal velikega belega morskega psa. Slovenec je napad preživel.