Pozdravlja vzpon populizma

Putin: "Liberalci ne morejo nikomur ničesar narekovati"

G.G./STA
28. 6. 2019, 07.58
Posodobljeno: 28. 6. 2019, 08.04
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru za Financial Times pred vrhom skupine gospodarsko najpomembnejših držav G20 v japonski Osaki dejal, da je liberalizem zastarel. Po njegovem mnenju je ideologija, na kateri temeljijo zahodne demokracije, preživela svoj namen.

Reuters
Vladimir Putin kot ribič.

Putin je v obsežnem intervjuju za britanski finančni časnik pozdravil vzpon populizma v Evropi in Ameriki ter dejal, da ideje, kot je multikulturalizem, niso več sprejemljive.

"(Liberalci) ne morejo nikomur ničesar narekovati, kar poskušajo početi zadnja desetletja," je dejal Putin, ki Rusijo vodi že skoraj dve desetletji. Liberalizem je po njegovem mnenju v nasprotju z interesi velike večine prebivalstva.

Kritičen je bil do nemške kanclerke Angele Merkel, ki je dovolila prihod milijona beguncev v Nemčijo, kar je označil za kardinalno napako. "Ta liberalna ideja predpostavlja, da ni treba narediti nič. Migranti lahko nekaznovano ubijajo, ropajo in posiljujejo, ker je treba njihove pravice, ki jih imajo kot migranti, zaščititi," je izjavil Putin in dodal, da Rusija nima težav z osebami LGBT, "vendar so nekatere zadeve preveč za nas". "Zdaj trdijo, da imajo otroci lahko pet ali šest spolnih vlog," je navrgel.

"Naj bodo vsi srečni, s tem nimamo nikakršnih težav. Vendar to ne sme zasenčiti kulture, tradicije in tradicionalnih družinskih vrednot milijonov ljudi, ki sestavljajo jedro prebivalstva," je pojasnil svoje stališče.

Ruski predsednik je ameriškega kolega Donalda Trumpa označil za "nadarjeno osebo", ki se zna povezati z volivci. Po drugi strani je dejal, da je ameriški unilateralizem delno kriv za trgovinsko vojno med Kitajsko in ZDA in za napetosti z Iranom.