odziv

Trumpova ideja o krtaki vojni z Iranom je "iluzija"

B.K./STA
27. 6. 2019, 21.43
Posodobljeno: 27. 6. 2019, 21.44
Deli članek:

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je danes opozoril, da ameriški predsednik Donald Trump živi v zmoti, ko misli, da vojna z Iranom ne bi trajala dolgo. "'Kratka vojna' z Iranom je iluzija," je na Twitterju zapisal Zarif.

Profimedia
Donald Trump

Trump je v sredo v pogovoru za Fox Business Network dejal, da si ne želi vojne z Iranom, a je hkrati opozoril, da boji, če bi izbruhnili, ne bi trajali dolgo. Zatrdil je tudi, da v morebitnem spopadu z Iranom ne bodo sodelovale ameriške kopenske enote.

Iranski zunanji minister je v tvitu še zapisal: "Kdor bo začel vojno, je ne bo končal."

Trump, ki obtožuje Teheran, da želi pridobiti jedrsko orožje, in ga krivi za vse težave na Bližnjem vzhodu, je pritisk na Iran okrepil v ponedeljek z dodatnimi sankcijami, tudi proti iranskemu vrhovnemu verskemu voditelju ajatoli Aliju Hameneju.

Reuters
Mohamed Džavad Zarif

Iranski predsednik Hasan Rohani je v sredo v telefonskem pogovoru francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu zagotovil, da si Iran me želi vojne z nobeno državo, niti z ZDA. Teheran je Washington v torek obtožil, da je "zaprl pot diplomaciji".

Napetosti med ZDA in Iranom se krepijo že vse od ameriške enostranske odpovedi mednarodnemu jedrskemu sporazumu maja lani, še posebej pa so se odnosi zaostrili po zaostritvi ameriških sankcij, ki so praktično ohromile izvoz iranske nafte.