Sklep

Prepovedi približevanja napadeni sodnici še ni pravnomočna

B.K./STA
27. 6. 2019, 17.11
Posodobljeno: 27. 6. 2019, 17.13
Deli članek:

Sklep o prepovedi približevanja napadeni mariborski sodnici še ni pravnomočen. Kot so danes za STA povedali na Policijski upravi Maribor, so se na ta sklep Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu pritožili.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Z Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu so danes sporočili, da je njihova preiskovalna sodnica v torek prejela ukrep prepovedi približevanja v zadevi napada na mariborsko sodnico v presojo. "Ker je bilo ugotovljeno, da niso izpolnjeni zakonski pogoji, je bil ukrep razveljavljen. Sklep o razveljavitvi še ni pravnomočen," so navedli.

Predlog za ukrep prepovedi približevanja osumljenca napadeni mariborski sodnici je podala policija, potem ko so morali pred dnevi osumljenca, neuradno sodničinega partnerja, po zaslišanju izpustiti na prostost. Po ocenah tožilstva namreč ni bilo dovolj razlogov za pripor.

Kot je za STA povedal vodja službe direktorja Policijske uprave (PU) Maribor Bojan Kitel, so danes vložili pritožbo na odločitev slovenjgraškega sodišča o nesprejetju ukrepa prepovedi približevanja. Kako so pritožbo utemeljili, ni izdal, mora pa izvensodni senat po njegovih besedah odločiti o tem v treh dneh.

Motiv: ločitev

Kriminalistična preiskava dogodka se medtem nadaljuje. Sodnica mariborskega okrožnega sodišča Daniela Ružič je bila tarča napada v nedeljo 16. junija malo po polnoči pred domačo hišo v mariborski mestni četrti Pekre. Zaradi poškodb se še vedno zdravi v bolnišnici.

Preiskava je najprej tekla tako v smeri sodničinega zasebnega kot službenega življenja. Izkazalo pa se je, da je motiv za napad zasebne narave. "Osumljenec je oškodovanko pričakal v temi in ji poskušal na zahrbten način vzeti življenje tako, da je pristopil do nje, jo s trdim predmetom večkrat udaril in jo s tem hudo telesno poškodoval," je v sredo povedal vodja mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl. "Z izvajanjem operativnih ukrepov smo potrdili, da motiv izhaja iz zasebnega življenja oškodovanke," je dodal.

V ozadju napada naj bi bila ločitev. "S tem, ko je oškodovanka nesporno nakazala, da se bo dokončno odselila in zahtevala določena finančna sredstva iz skupnega razmerja, je bil izkazan motiv za izvršitev tega dejanja s strani osumljenca," po besedah Kolbla ocenjujejo kriminalisti.

Kolbl je ob tem potrdil, da je osumljenec, zoper katerega so kriminalisti v ponedeljek podali kazensko ovadbo zaradi poskusa umora, večkrat obiskal napadeno sodnico v bolnišnici. Na mariborski policijski upravi zatrjujejo, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo oškodovanko. Policisti so jo po besedah direktorja PU Maribor po pooblastilu generalne direktorice policije Rafaela Viltužnika stalno varovali in bili prisotni pri vseh obiskih.