Povezave z napadalci

Nemški policisti aretirali državljana BiH zaradi vpletenosti v pariške napade

A.S./STA
27. 6. 2019, 11.21
Posodobljeno: 27. 6. 2019, 11.22
Deli članek:

V Nemčiji so prejšnji teden aretirali državljana Bosne in Hercegovine 39-letnega Adisa Abaza, ki je osumljen povezav z napadalci, ki so izvedli teroristične napade novembra 2015 v Parizu, so danes sporočile nemške oblasti.

Reuters
Fotografija je simbolična.

39-letnik, čigar identitete nemške oblasti niso razkrile, je bil aretiran v noči z 19. na 20. junij.

"Evropski priporni nalog za osumljenca so izdale belgijske oblasti zaradi njegove domnevne podpore teroristični organizaciji, povezani s terorističnimi napadi na koncertno dvorano Bataclan," sta sporočila dresdensko tožilstvo in zvezna policija. 

Državljan BiH že pretekli teden pred sodnika

Policisti so mu prišli na sled v okviru preiskave dveh drugih državljanov BiH, ki so ju februarja aretirali zaradi suma trgovine z orožjem.

Že pretekli teden so državljana BiH privedli pred sodnika. Do izročitve Belgiji, o kateri odloča tožilstvo v nemški zvezni deželi Saška-Anhalt, bo v priporu.

Umrlo je 150 ljudi, več kot 350 ranjenih

Napadi, v katerih je umrlo 130 ljudi, več kot 350 pa je bilo ranjenih, so globoko pretresli Francijo in ves svet. Islamisti so z avtomatskimi puškami in eksplozivom napadli koncertno dvorano Bataclan, več restavracij in barov v vzhodnem delu Pariza. Eksplozije so odjeknile tudi ob stadionu Stade de France med prijateljsko nogometno tekmo med moštvoma Francije in Nemčije. Odgovornost za najhujše teroristične napade v Franciji doslej je prevzela skrajna skupina Islamska država. Večina teroristov, ki so sodelovali v napadih v Parizu, je prišlo iz Belgije.