izenačeno

Češki premier se je za las obdržal na položaju

G.G./STA
27. 6. 2019, 08.56
Posodobljeno: 27. 6. 2019, 08.57
Deli članek:

Češka manjšinska vlada premierja Andreja Babiša je v parlamentu preživela glasovanje o nezaupnici, ki jo je vložila opozicija. Po 17-urni razpravi je nezaupnico ponoči podprlo 85 poslancev, prav toliko pa jih je bilo proti.

Reuters
Češki premier Andrej Babiš.

Pet opozicijskih strank, ki so zahtevale glasovanje o nezaupnici, tako v 200-članskem češkem parlamentu ni zbralo potrebne večine. Rezultat je bil sicer pričakovan, saj so ustanovitelja vladajoče populistične stranke ANO podprli koalicijski socialdemokrati (ČSS), poslanci komunistične stranke (KSČM), ki sicer podpira manjšinsko vlado, pa so se glasovanja vzdržali.

Glasovanje o nezaupnici so spodbudile obtožbe o korupciji, ki so v nedeljo v Pragi sprožile demonstracije proti premierju. Te so bile največje v zadnjih 30 letih, na ulice se je podalo več sto tisoč ljudi.

Babišu očitajo, da se je neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi. Nanj letijo tudi očitki konflikta interesov. A 64-letni Babiš, ustanovitelj poslovnega imperija, vse očitke o korupciji zavrača, prav tako odklanja dialog z demonstranti.

Profimedia
Protestniki so zahtevali odstop Babiša.

Protestniki, zbrani pod okriljem mreže Milijon trenutkov za demokracijo, so zahtevali neodvisno preiskavo milijarderja in njegov takojšen odstop s premierskega položaja. Peticijo s temi zahtevami je podpisalo že več kot 400.000 ljudi.