Deloval sam

Osumljenec priznal umor nemškega politika

A.S./STA
26. 6. 2019, 13.38
Posodobljeno: 26. 6. 2019, 13.38
Deli članek:

Osumljenec, ki so ga aretirali v povezavi z umorom nemškega lokalnega politika Walterja Lübckeja, je priznal dejanje, je po današnji seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve povedal nemški notranji minister Horst Seehofer.

Profimedia
Walter Lübcke

Po Seehoferjevih besedah je 45-letni Stephan E. izjavil, da je deloval sam. Minister je zagotovil še, da preiskava tega "političnega umora" še ni končana. Napovedal je, da iščejo še morebitne osumljenčeve pomagače, čeprav trdi, da jih ni imel.

Po navedbah poslancev, ki so se udeležili seje odbora za zaprtimi vrati, nemški zvezni tožilec Peter Frank ni podal podrobnosti o motivu osumljenca za umor. Je pa pojasnil, da je njegov urad še vedno pristojen za preiskavo. To pomeni, da gre za politični motiv.

Stephan Ernst je bil že leta 1993 obsojen napada z eksplozivom na domove tujcev, je še povedal notranji minister.

Tožilstvo je sicer sredi meseca potrdilo, da je umor vodje mestne uprave v nemškem Kasslu verjetno povezan s skrajno desnico.Osumljenec naj bi bil po poročanju nemških medijev povezan z desničarsko teroristično celico Nacionalsocialistično podzemlje (NSU). Povod za umor pa naj bi bila jeza zaradi povečanega števila beguncev in migrantov. 

Spomnimo:

65-letnega Lübckeja so našli mrtvega v začetku junija na terasi njegovega doma v kraju Wolfhagen blizu Kassla v nemški zvezni deželi Hessen. Z ročno pištolo je bil od blizu ustreljen v glavo. Hessenski tožilec Horst Streiff je takrat pojasnil, da ni dokazov, ki bi kazali na samomor tega člana Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel.