Eksplozivna koncentracija

Nevarnost eksplozije plina na Rabu: evakuirali so prebivalce in turiste

A.S.
26. 6. 2019, 08.46
Posodobljeno: 26. 6. 2019, 08.57
Deli članek:

Eksplozivna koncentracija plina je v starem delu mesta Rab v zraku že od ponedeljka, včeraj zvečer pa so se stvari zgolj stopnjevale. Del mesta so zaradi nevarnosti že evakuirali.

Profi media
Največja koncentracija plina je na področju starega mestnega jedra.

Poveljnik rabskih gasilcev Milivoj Ličina je za Index povedal: »V ponedeljek smo nekaj čez 17. uro dobili obvestilo o neprijetnem vonju. Ugotovili smo, da gre za plin propan-butan, po meritvah pa smo zaključili, da gre za eksplozivno koncentracijo. Zaradi morebitne eksplozije smo začeli z evakuacijo prebivalcev in turistov«. Evakuiranih naj bi bilo najmanj 80 ljudi, verjetno pa je število še višje. Iz tamkajšnjega hotela Arbiana so turiste nastanili v drug hotel. 

Največja koncentracija plina je na področju starega mestnega jedra. Prav tako je znan vzrok uhajanja plina. »Prišlo je do predrtja plinskih cevi, plin pa je začel iztekati v zemljo. Pod mestnih jedrom imamo jezero plina. Uspeli smo omejiti širjenje, sedaj pa lahko samo čakamo, da narava naredi svoje in da visoka koncentracija plina sama po sebi izzveni. Zračimo kanalizacijske odprtine in nenehno izvajamo meritve,« je dodal Ličina.

Gasilci so prav tako povedali, da je to, kar se dogaja zelo nevarno, saj ima plin butan-propan nizko mejo eksplozivnosti. Na terenu so še vedno policija, gasilci in civilna zaščita.