Življenje v umazaniji

Zaradi obupnega odnosa do otroških migrantov odstopil vodja carinske in mejne službe ZDA

A.S./STA
26. 6. 2019, 07.52
Posodobljeno: 26. 6. 2019, 07.58
Deli članek:

Vršilec dolžnosti komisarja carinske in mejne službe ZDA John Sanders je v torek napovedal, da 5. julija zapušča položaj, potem ko so ameriško javnost ponovno zgrozila poročila o zanikrnem odnosu do mladoletnih migrantov iz Srednje Amerike.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Sandersov odstop je povečal krizo zaradi trde politike predsednika ZDA Donalda Trumpa do migrantov in njegovih prioritet glede priseljevanja v času, ko se prehodi meje z Mehiko nenehno povečujejo.

Sanders krivdo zvalil na pomanjkanje denarja

Sanders je pretekli teden zvalil krivdo za obupno stanje v zbirnih centrih za migrantske otroke na pomanjkanje denarja in pozval kongres, naj potrdi 4,5 milijarde dolarjev vreden zakon za olajšanje humanitarne krize.

Predstavniški dom kongresa je tak predlog sprejel v torek zvečer po ogorčenem boju znotraj demokratske stranke z 230 glasovi proti 195. Potrditev predloga pomeni zmago predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi nad levim krilom svoje stranke. Za predlog so glasovali vsi demokrati razen štirih, proti pa vsi republikanci razen treh.

Otroci živijo v umazaniji, mnogi umirajo

Predlog se mora sedaj uskladiti s podobnim, ki ga pripravljajo v senatu, ni pa jasno, kaj bo storil predsednik ZDA, ki ima glede priseljevanja svoje ideje in je doslej že večkrat uničil kompromise med demokrati in republikanci v kongresu.

Nad poročili, da otroci živijo v umazaniji, nekateri umirajo, nimajo dostopa do prh ali zobnih ščetk, hrana pa je za zapornike. Vladni urad za begunce, ki skrbi za migrantske otroke, je brez denarja, saj Trump denar namenja za gradnjo zidu na meji. "Glas za predlog je glas proti okrutnosti te vlade do otrok. Gre za zlorabo otrok in grozodejstvo, ki je v nasprotju z vsemi našimi vrednotami," je dejala Pelosijeva.

Potrditev predloga je postala mogoča, ko so dodali zahtevo, da morajo zasebna podjetja, ki jim vlada daje pogodbe za upravljanje zbirnih centrov izpolnjevati določene kriterije ali pa bodo izgubila pogodbe. Otrokom morajo na primer dati vodo, hrano in zagotoviti higieno.